Kasszához járulhatnak az Equinor részvényesei, a norvég olajtermelő 10 milliárd dollárnak megfelelő összeget oszt szét a tulajdonosai között idén. Európai szektortársaihoz hasonlóan ez a társaság is kiemelkedő profittal zárta a negyedik negyedévét, meglovagolva a gáz- és olajárak emelkedését. 

Az október-decemberi negyedév bődületes profitemelkedést hozott, az adózás előtti nyereség 15 milliárd dollárra ugrott, míg egy évvel korábban csupán 756 millió dollár szerepelt ugyanezen a tételsoron.

A cég által felkért elemzők 13,2 milliárd dollárra számítottak. 

A magas energiaárakból következő óriási árbevétel visszafogott költekezéssel párosult, a társaság így tavaly 25 milliárd dollár szabad cashflow-t termelt, ami a Reuters beszámolója szerint megfelel Szenegál 2020-as GDP-jének. 

A többségi állami tulajdonban lévő, idén 50 éves Equinor az előző évi 0,18 dollárról 0,2 dollárra emeli az egy részvényre eső, negyedévente érkező osztalékot. E mellé a részvényesek rendkívüli osztalékot is kapnak, a következő négy negyedévben további 0,2 dollárt fizetnek ki, amelyekkel együtt 5 milliárd dollárra nő az idén esedékes kifizetések összértéke. Az is a tervek közt szerepel, hogy 5 milliárd dollárért vásárol vissza részvényeket (tavaly 1,3 milliárd dollárt költöttek ilyen célokra), az eredetileg tervezett 1,2 milliárd dollár helyett. A részvényeseket megillető juttatások így 10 milliárd dollárt tesznek ki 2022-ben. „

Az Equinor a várakozásokat jóval meghaladó eredményeket produkál, különösen a részvényesi javadalmazás tekintetében

– írta az ügyfeleknek szóló jegyzetében a Jefferies, amely vételi minősítést adott ki a részvényre.

A 10 milliárd dolláros részvényesi kifizetés a jelenlegi piaci árfolyam alapján 10 százalékos hozamot jelent,

amely az olajtermelő cégek között is kifejezetten magasnak számít. 

Fotó: equinor.com

A kedvező hírt a jelek szerint a piac már korábban beárazta, az Equinor-papírok árfolyama szerdán csupán 0,9 százalékkal nőtt. A norvég társaság kitermelése a negyedik negyedévben napi 2,16 millió hordó (kőolaj egyenérték) volt, 6 százalékkal több, mint 2020 azonos időszakában. Idén éves alapon 2 százalékos termelés-növelést terveznek, a rendkívüli részvényesi juttatásokhoz hasonló nagyságrendű összeget fordítanak beruházásokra. 

A vállalat részvényei az elmúlt 12 hónapban 68 százalékkal értékelődtek fel, ami duplája az európai olaj- és gázipari index teljesítményének.