Nem lesz szükség nagy monetáris politikai szigorításra az euróövezetben, mivel az várhatóan visszaesik, és 2 százalék körül stabilizálódik – jelentette ki Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn egy európai parlamenti meghallgatáson.

A növekvő inflációs kockázatokra utalva az EKB a múlt héten ajtót nyitott egy idén esedékes kamatemelés előtt, és azt is közölték, a március 10-i ülésen dőlhet el, hogy milyen gyorsan zárják le a gazdaságélénkítés céljából folytatott kötvényvásárlási programot.

Fotó: ARNE DEDERT / AFP

Christine Lagarde azonban hétfőn már óvatosabbnak mutatkozott. Arra hivatkozott, hogy a magas infláció valószínűleg annak ellenére sem lesz tartós, hogy a növekvő energiaárak vélhetően rövid távon még további drágulásokhoz vezetnek.

"Megnőtt az esélye, hogy az infláció középtávon az EKB célkitűzése körül stabilizálódjon" - mondta az elnökasszony. "Nincsenek arra utaló jelek, hogy az infláció tartósan és jelentősen a célunk fölé kerülne, ami szignifikáns szigorítást igényelne" – tette hozzá.

Bár megismételte, hogy felfelé mutató inflációs kockázatokat is lát, azonban szerinte az euróövezet gazdasága nem olyan túlfűtött, mint amit máshol tapasztalni. "Ez viszont növeli annak valószínűségét, hogy a jelenlegi árnyomás még azelőtt enyhül, hogy magas szinten rögzülne, és így középtávon elérhetjük a 2 százalékos célunkat" - folytatta.

Az EKB csütörtöki ülése óta az eurózóna perifériáján tapasztalható meredeken emelkedő kötvényhozamokra reagálva, Lagarde azt is megjegyezte, hogy a központi bank szükség esetén beavatkozik. "Bármilyen eszközt bevetünk, ami monetáris politikánk érvényesítése érdekében szükséges, legyen szó az euróövezet bármelyik államáról" - mondta.

Míg maga az elnök a múlt héten nem kötelezte el magát semmilyen konkrét intézkedés mellett, azóta több jegybankár is amellett érvelt, hogy az első lépés a kötvényvásárlási programból való kilépés felgyorsítása lesz, amely határozatlan ideig, de legalább októberig tart. Kamatemelésre csak ezt követően kerülhet sor, de ha a leépítés gyors lesz, a folyamat még az év vége előtt elvezethet az első emeléshez 2011 óta.

Hétfőn Lagarde is csatlakozott ehhez a nézethez, és kiemelte, hogy „az eszközvásárlás befejezése előtt nem lesz kamatemelés".