„Úgy tervezzük, hogy első 1000 ügyfelünket még ebben az évben a fedélzetünkön üdvözölhetjük” – közölte Michael Colglazier, a Virgin Galactic vezérigazgatója kedden abból az alkalomból, hogy a társaság szerdán megkezdi a világűr-utazásokra szóló jegyek árusítását a nagyközönségnek is.

Fotó: Anadolu Agency via AFP

A különleges repülések persze nem lesznek olcsók, hiszen 450 ezer dollárt kóstál egy jegy, amelyből összesen 1000 darabot kívánnak eladni. A jegyek megváltásakor 150 ezer dolláros előleget kell megfizetni a cégnek.

Ez azt jelenti, hogy az 1000 ügyfél 450 millió dolláros forgalmat generálhat. A „fedélzet” szó ebben az esetben nem szó szerint értendő, és inkább a regisztrációra utal, hiszen ennyi embert az űrbe juttatni több száz repülést igényel és hosszú hónapokig tart – írja a Barrons nyomán a Marketwatch. A Wall Street korábbi előrejelzése szerint a vállalattól idén körülbelül 8 millió dolláros forgalmat vártak, miközben most már csak az előlegekből mintegy 150 millió dollár jöhet össze.

A Virgin Galactic részvényei több mint 12 százalékkal emelkedtek a hírre az amerikai tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben. A cég részvényesei hosszú idő után lélegezhettek fel, mivel az árfolyam a kereskedelmi értékesítés eddigi állandó halasztása miatt a 2021 júniusában elért 57,5 dolláros éves csúcsáról 8,14 dollárig esett vissza keddig.