A kedvező kihasználtsági szint és a bérleti szerződések folyamatos megújítása eredményeképpen idén mintegy 300 ezer euróval, 15 millió euróra emelkedő bevétellel számol a Graphisoft Park – közölték kedden tőzsdezárás után a cég 2021. negyedik negyedéves gyorsjelentésének bemutatásakor. A pro forma nettó nyereség pedig az év végéig elérheti az 5,1 millió eurót, mely az előző évhez képest 5 százalékos növekedést jelentene.

Bojár Gábor alapító-elnök; Fotó: Vémi Zoltán

Ebből már következik, hogy az ingatlancég tavaly 14,7 millió euró bérleti díjbevétel mellett 4,84 millió eurós pro forma nettó eredményt termelt, amely egyébként közel 140 ezer euróval magasabb az előrejelzettnél. Az igazgatótanács a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokra (SZIT) vonatkozó szabályoknak megfelelően a nettó profit 90 százalékának megfelelő, 4,4 millió euró, tehát részvényenként hozzávetőleg 43 eurócent (jelenlegi árfolyamon: 153 forint) kifizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek. A vállalat az elmúlt két évben rendre 1060, illetve 357 forintot osztott vissza a részvényeseknek.

Mivel a Graphisoft Park ingatlanjait nagyrészt a koronavírus-járvány okozta válság által kevésbé sújtott, kutató-fejlesztő tevékenységet végző, stabil vállalatok bérlik, az irodapark kihasználtsága átmeneti csökkenés után a második félévében ismét emelkedni kezdett, és év végére 96 százalékra nőtt - közölte a cégvezetés. December végén a független értékbecslő az ingatlanállomány valós piaci értékét 241 millió euróra értékelte, mely közel azonos az előző év végivel.

Mindamellett a tavalyi nyereséget rontotta a 2020-tól megnövekedett hitelállomány miatt az előző évek kamatszintjét jelentősen meghaladó kamatköltség, idén azonban a folyamatos törlesztések, valamint a társaság forintban tartott eszközein realizált kamatbevétel nyomán a nettó kamatköltség várhatóan 1,8 millió euróra csökken.

A tavaly júniusban kifizetett 10 millió euró osztalék mintegy 6,5 százalékkal, 145 millió euró alá csökkentette az előző negyedév végi valós nettó eszközértéket is, ám főként az ingatlanok értéknövekedése, az elért nettó eredmény és a tárgyidőszaki hiteltörlesztések hatására év végére a valós nettó eszközérték közel 151 millió euróra gyarapodott.

Az év utolsó negyedében a társaság nettó eredménye év/év bázison 14 000 euróval, 3,7 millió euróra emelkedett, míg adózott eredménye az előző évi 1,8 milliós veszteségből 2,67 millió eurós nyereségbe fordult.

A Graphisoft 2022-re az igénybe vett szolgáltatások díjainak jelentős emelkedése és az általános inflációs várakozások alapján működési költségei – melyek jelentős része forintban merül fel – korábbi éveket meghaladó mértékű, mintegy 300 ezer eurós növekedésével számol. Ezért az EBITDA a bővülő bevétel ellenére várhatóan a 2021 évitől csekély mértékben, nagyjából 5 000 euróval elmaradva, 13,9 millió euró lesz.

A menedzsment kockázatként azonosította, hogy hosszabb távon nem zárható ki az irodaházak szokásosnál nagyobb mértékű üresedése, hiszen a növekvő kínálati piacon az irodahasználat általános átalakulásával esetlegesen az irodaterületek iránti igények is csökkenhetnek, ergo az ingatlanok akár tartósan is leértékelődhetnek.