Noha a metaverzum és a web3 és a többi kriptovalutákhoz kötődő technológia azt ígéri, hogy eltűnnek a centralizált platformok és a decentralizáció diadala következik, az NFT-k területén egyértelműen központi helyre került az Opensea piactere, melynek felhasználói több millió dollár értékben vesztettek el kriptovalutákat és NFT-ket egy támadás után – olvasható a Kotaku összefoglalójában.

A platform szerint a támadást phising tette lehetővé, az Opensea rendszerében nincsen hiba, ám több felhasználó is jelezte, hogy nem nyitott meg e-mailt. Szerintük a közös pont az áldozatok esetében az, hogy manuálisan rakták át gyűjteményüket egy új okos szerződésbe, hiszen a régi is sérülékeny volt.

Fotó: Shutterstock

A támadás értéke egyelőre ismeretlen, részben az NFT-k áraival kapcsolatos bizonytalanság miatt, ám úgy tűnik, hogy a támadó legalább 1100 ethert (mintegy 3 millió dollár) volt képes a pénz követését lehetetlenné tevő TornadoCash alkalmazásáig eljuttatni

Az eset további érdekessége, hogy az ellopott NFT-ket a hekker az Opensea-n értékesítette, 

de voltak áldozatok, akiknek visszaadta az ellopott tulajdonát, sőt egy áldozat 50 ethert (130 ezer dollár)  is kapott valami okból. Az ellopott alkotások között az olyan sorozatok, melyek világhírű váltak – például a Bored Ape Yacht Club és a Mutant Ape Yacht Club – művei is szerepeltek. 

Ezek az NFT-k főként a hírességek támogatásának és a hozzájuk kapcsolódó reklámkampánynak köszönhetik ismertségüket.

Mindenesetre a változtathatatlan és az azon működő, úgynevezett okos szerződések, melyek hibáit utólag – a blokklánc változtathatatlansága miatt ugye – nem igazán lehet korrigálni szinte biztossá teszik, hogy nem ez volt az utolsó hasonló támadás.