Az orosz kormány kedden tette közzé javaslatát a kriptovaluták szabályozása kapcsán. Ennek értelmében a digitális eszközöket végül nem tiltják be, mint azt az ország központi bankja javasolta, ám ezen eszközök birtokosai azért szigorú szabályok szerint használhatják azokat – írja a Kommerszant. Az eszközöket a külföldi valutákhoz hasonlóan szabályozzák majd.

A pénzügyminisztériumnak és a jegybanknak február 18-ig kell letennie javaslatát az asztalra, ám a tervek között szerepel, hogy ezeket legálisan csak a hagyományos bankoláshoz szükséges adatok megadásával lehet használni és ehhez kizárólag az ellenőrzött pénzintézeteken keresztül van lehetőség. 

A 600 ezer rubelt (közel 2,5 millió forint) meghaladó tranzakciókat jelenteni kell, azok végrehajtása a legális szektoron kívül bűncselekménynek minősül majd.

Fotó: Shutterstock

A magánszemélyek közötti tranzakciókra hasonló szabályok vonatkoznak majd, mint a külföldi valuták birtokosaira, így azt például jogi személyek közvetlenül nem fogadhatják majd el. A javaslat különbséget tesz a befektetők között is, melynek keretében bizonyos összeg felett a kisbefektetők vásárlásai korlátozva lesznek.

Látható tehát, hogy bár az ország pénzügyminisztériuma győzött abban az értelemben, hogy lesz lehetőség kriptopénzek legális birtoklására, a szabályokat azért a központi bank aggályai is erőteljesen befolyásolták. A kriptók bányászatára nem tért ki a tervezet.