Nagyon erősen zárta a tavalyi évet az INA, amely a jelentősen dráguló energiaáraknak és a kedvező piaci környezetnek köszönhetően minden főbb soron legalább két számjegyű eredménynövekedésről számolt be csütörtök délután.

A Mol 49 százalékos tulajdonában lévő horvát olajvállalat egyszeri tételektől tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) EBITDA-ja az egy évvel korábbi közel duplájára, 140 millió dollárra ugrott 2021 negyedik negyedévében. Az árbevétel ezzel párhuzamosan 66 százalékkal 937 millió dollárra nőtt éves alapon.

A zágrábi székhelyű társaság tisztított üzemi eredménye hét és félszeresére hízott, adózott nyeresége pedig csaknem két és félszeresére, 46 millió dollárra emelkedett.

Fotó: NurPhoto via AFP

A kutatás-termelés üzletág EBITDA-ja a hét százalékkal visszaeső szénhidrogén-kihozatal ellenére is megtriplázódott, és 952 millió kunával (1 dollár =6,62 kuna) járult hozzá a csoportszintű eredményhez. A finomítást, fogyasztói szolgáltatásokat és kiskereskedelmi tevékenységet is magába foglaló üzletág lényegesen szerényebb, hat százalékos bővülést és 193 millió kunás EBITDA-t tudott felmutatni.

Az év egészére 475 millió dollár CCS EBITDA-t könyvelhetett el a horvát vállalat, amely 2020-ban, sokkal mostohább iparági körülmények között még csupán 271 milliós eredményt tudott felmutatni. Fordult a kocka a nettó eredmény tekintetében is, a tavalyelőtti 91 millió dollár veszteség után 220 milliós nyereségen osztozhatnak a tulajdonosok – a Mol, a horvát állam és a részvénypakett hat százalékát birtokló kisbefektetők.

A korlátozó intézkedések enyhítésének és a szénhidrogénárak emelkedésének köszönhetően 2021-ben javult az olaj- és gázipari makrokörnyezet. Ebben a környezetben a kutatás-termelés ismét az eredménybővülés élére állt, habár a kitermelés természetes csökkenése tovább folytatódott.  A többi szegmens is támogatta a bővülést, különösen a kiskereskedelem, ahol a javuló üzemanyag- és nem üzemanyag-értékesítés mellett a vártnál erősebb turisztikai szezon is besegített

 – mondta el a jelentés kapcsán Fasimon Sándor, az INA igazgatóságának elnöke.

A vállalatvezető emellett hangsúlyozta, hogy az energiaszektorban zajló változásokhoz igazodva az INA elkötelezett portfóliójának diverzifikálása és a zöld átmenet támogatása mellett. Utóbbi jegyében hamarosan két nagy teljesítményű naperőművet állít üzembe a társaság Sziszeken és Prodavízen.