A kínai partvidék kisvállalataira fókuszáló Caixin beszerzésimenedzser-indexe (BMI) azt mutatja, hogy a szolgáltatási szektor januárban tovább bővült, de a koronavírusos megbetegedések újbóli növekedése és a vírus terjedésének megállítását célzó intézkedések hatására a bővülés lendülete lelassult. 

A Caixin szolgáltatóipari BMI a decemberi 53,1 pontról 51,4-re csökkent, mely meghaladta az 50,5-es előzetes várakozást. A kompozit BMI eközben 53 pontról 50,1-re esett, mely a feldolgozóipar rossz teljesítményének tudható be, a január végén érkezett adat 49,1-es értéket mutatott.

Fotó: Shutterstock

A BMI előremutató index, melynek 50 pont feletti értéke konjunktúrára, 50 pont alatti értéke pedig recesszióra utal.

A vállalatok mind az üzleti aktivitás, mind az új megrendelések terén enyhébb növekedést regisztráltak januárban. Ez utóbbit részben az új exportügyletek 2020 októbere óta nem látott mértékű visszaesése mérsékelte. A vállalatok eközben némileg csökkentették létszámukat, s tovább nőttek a feltorlódott munkák. Az áradatok azt mutatták, hogy az átlagos ráfordítási költségek a decemberinél valamivel élesebb ütemben emelkedtek, miközben a felszámított árak inflációja is felgyorsult.