Nehéz időszakon vannak túl a piacok, januárban az általános portfólióátrendezések, és a tőkekivonás, illetve az inflációtól való félelem, határozta meg a piacok mozgását, majd az elmúlt hetekben az orosz–ukrán válság miatti félelem rontotta el a piaci hangulatot. Érdekes, hogy

miközben a bitcoint sokan digitális aranynak, egy újfajta, biztonságos menekülőeszköznek tekintik, az átcsoportosítások nyertesének semmiképpen sem lehet nevezni a legismertebb kriptoeszközt.

Jól alátámasztja ezt az árfolyamának mozgása is. Míg 47 ezer dollár környékén kezdte az idei évet, januárban alig 35 ezer dollár fölé zuhant, majd a geopolitikai feszültség éleződésével ugyan elindult a digitális eszköz áremelkedése, de a grafikon meredekségéből továbbra sem lehet komoly pénzmenekítésre következtetni. Kedden napközben 44 ezer dollár fölé drágult, párhuzamosan a tőzsdeindexek emelkedésével. Fontos részlet, hogy kedden délelőtt az orosz védelmi minisztérium szóvivője megerősítette azokat az ukrán értesüléseket, amelyek szerint megkezdődött az orosz–ukrán határra vezényelt orosz csapatok visszahívása . A hírre az elemzők a válság enyhüléséről beszéltek, a piacok emelkedni kezdtek, az európai indexek 1,5 százalék körüli pluszba kerültek, amivel egyidőben a is erősödésnek indult.

Fotó: Shutterstock

Menekülő vs. piaci eszköz

Ugyanakkor, ha a befektetői közösség „klasszikus” menekülőeszközként gondolna a bitcoinra, akkor a tőzsdék erősödésekor árfolyamának masszív mínuszba kellett volna fordulnia. Megfigyelők szerint a piacok már biztonságos, valós befektetési eszköznek tekintik a kriptoeszközt, így tehát egyre inkább együtt mozog majd a tőzsdékkel, és árfolyamának alakításában egyre meghatározóbbak lesznek a globális jegybankok – írja a CNBC. Így tehát a bitcoint gyengítheti, hogy márciusban nagy valószínűséggel 50 bázisponttal, 0,5 százalékra emeli az amerikai alapkamatot a Fed. 

Ugyanakkor a szakértők különbözően gondolkodnak a bitcoin szerepéről. Yuya Hasegawa, a japán Bitbank kriptotőzsde elemzője az orosz–ukrán válság alatti jó teljesítményt emelte ki. Nagy eredménynek tartja, hogy még ha nem is robbanásszerűen, de tudott erősödni a kriptopiaci eszköz. Ugyanakkor úgy véli, a helyzet teljes rendeződéséig komoly kockázatok vannak az árfolyamban. 

Lefagyasztja a piacot a „kriptotél”

Akár hosszúra is nyúlhat a „kriptotél”, elhúzódhat a medvepiac – sokan ezzel a találó kifejezéssel illusztrálják az elmúlt hónapok kriptopiaci mozgását. Az Eaglebrook Advisors vezérigazgatója szerint

további nyolc-kilenc hónapig oldalazás, illetve enyhe lejtmenet jöhet a kriptopiacon, ami alatt számtalan nem igazi kriptohívő eladja digitális eszközeit, amiből a valódi kriptoközösség hosszabb távon jelentős hasznot húzhat

– tette hozzá Chris King. Ugyanakkor emlékezetett arra, hogy 2018-ban már volt „kriptotél”, akkor 80 százalékkal értékelődött le a bitcoin, de az igazi kriptobefektetők akkor is kitartottak a piacon, és nem ijedtek meg a folyamattól. Azóta azonban nagyot fejlődött a piac. A Metaverzum térnyerése, az eszközök körüli felhajtás, az NFT-k (nem helyettesíthető tokenek) iránti érdeklődés, mind-mind a kriptopiac malmára hajtja a vizet hosszabb távon. Egy idő után az egyre növekvő elfogadás következtében nélkülözhetetlen eszközzé válik a bitcoin – hangsúlyozta a szakértő.