Minden idők egyik legnagyobb számítógépes támadása volt, amikor 2016-ban feltörték a Bitfinex kriptotőzsdét, és közel 120 ezer bitcoint emeltek el a felhasználói és céges tárhelyekről. Az ügyben letartóztatott pár tagjaival szemben eredetileg a bíróság a férj, Ilja Lichtenstein esetében 5 millió dolláros, a feleség, Heather Morgan esetében pedig 3 millió dolláros óvadékot határozott meg, ám végül ezen hétfőn a bíróság módosított, és csak Morgan szabadulását engedélyezte – írja a The Wall Street Journal.

A döntés oka részben Lichtenstein orosz állampolgársága, részben az ellene irányuló bizonyítékok nagyobb száma volt. Az ügyben eljáró bíró szerint a férfi emellett mestere a hamis személyazonosságok létesítésének, ezért a szökésére is nagyobb eséllyel lehet számítani, mint a felesége esetében, aki egyébként előadást is tartott 2019-ben arról, hogy a társas viszonyok manipulálásával hogyan lehetséges bármilyen rendezvényre bejutni. 

Ennek hirdetése szerint a nő sikeresen alkalmazta ezen technikákat politikai adománygyűjtő rendezvények, exkluzív partik látogatására, vagy éppen hírességek és milliárdosok barátságának megnyerésére és a feketepiaci hierarchiába való beépülésre. Az előadás utolsó diáján egy rácson keresztül kinyúló megbilincselt kézpár látható a kérdéssel, hogyan használjuk ezeket a technikákat, hogy kimásszunk ezen helyzetekből.

Fotó: EyePress via AFP

A bíróság szerint a pár bukását részben a koronavírus-járvány megjelenése okozta, hiszen az utazási korlátozások megjelenése előtt az Egyesült Államok elhagyását tervezték. Az ügyészek szerint férfi és női névre szóló hamis orosz iratokat is találtak Lichtenstein felhőtárhelyén. Az ügyészség a letartóztatás fenntartása mellett érvelve elmondta, hogy a pár orosz és ukrán bankszámlákkal is rendelkezik, és jóllehet a hatóságok 3,6 milliárd dollár értékben foglaltak le hozzájuk köthető bitcoint, még mindig több millió dollárnyi kriptopénz felett rendelkezhetnek. Ugyanakkor a vádak nem kötik magát a Bitfinex elleni támadást hozzájuk.

Azonban a pénzmosással kapcsolatos vádak is akár 20 évre börtönbe küldhetik őket, ám ügyvédeik szerint az ellenük szóló bizonyítékok nem közvetlenek.