Vegyes mozgást hozott az év első hónapja a nemzetközi tőzsdéken, a globális járványhelyzet és a gazdasági nehézségek továbbra is rányomták a bélyeget a befektetők kereskedési kedvére. A hónap második felében az amerikai jegybank, a Fed várható kamatemelésekkel kapcsolatos januári bejelentései szintén erőteljes hatást gyakoroltak az amerikai börzéken túl az ázsiai és az európai piacokra is, több esetben komoly árfolyameséseket produkálva.

A bizonytalan hangulat kevésbé jellemezte a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT), melynek fő indexe, a BUX a decemberi korrekciót követően 5,4 százalékos erősödéssel, 53 442 ponton fejezte be a hónapot.

A részvénypiacon az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a vezető blue chipek adták a kereskedés mozgatórugóját, amely során a Mol bizonyult a legforgalmasabb papírnak, több mint 203 milliárd forint értékű kötéssel (igaz, ebből 162 milliárdot egy nagy fix kötés, az olajtársaság KMRP-szervezeteinek részvényszerzése adott).

Fotó: Kallus György / VG

A második helyen az OTP Bank áll 180 milliárd forint forgalommal, míg harmadik helyen a Richter végzett, 34,8 milliárddal. Negyedik helyen a Telekom zárt, a Masterplast és a 4iG pedig stabilan tartják a blue chipeket követő pozícióikat.

Az OTP és a Mol is jó formában kezdte az évet.

  • A bankpapír 10 százalékkal erősödött,
  • az olajtársaság részvényei 9 százalékkal drágultak januárban.
  • A Magyar Telekom 2 százalékkal került feljebb,
  • míg a Richter részvényesei 4 százalékos esést könyvelhettek el.

Az azonnali részvénypiac forgalma az elmúlt hónapokhoz hasonló, 430 milliárd forint volt, amely egy napra levetítve átlagosan 20,5 milliárdos érték.

A brókercégek forgalmi rangsorában az Erste Bank zárt az élen, megközelítve a 444 milliárd forint értékű részvényforgalmat. A második helyen a WOOD & Company, harmadikként pedig a Concorde zárt.

Az árupiacon élénk kereskedési kedvet hozott a január. A szegmens forgalma több mint hatszorosára nőtt a decemberi eredményekhez képest, végül meghaladta az 1,39 milliárd forintot, amelynek száz százalékát a fenntartható takarmánykukorica tette ki.