Megrángatták a forintot a csütörtök reggeli piaci felfordulás során. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben két százalékkal, idei mélypontra gyengült, a keresztárfolyam a 367-es szint fölé is benézett, mielőtt némileg visszaerősödött volna. Fél kilenc után is 364 forintot kértek az euró egységéért. A dollárt ekkor 324 forinton jegyezték, öt és fél forinttal drágábban, mint egy nappal ezelőtt.

A feltörekvő piacok számára negatív a geopolitikai kockázatok látványos erősödése, Magyarország pedig régiós szempontból sincs távol az eseményektől, ezeknek tulajdonítható a forint gyengülése

emelte ki reggeli piaci kommentárjában a KBC Equitas.

Fotó: Shutterstock

Ennél is jobban elbánt a piac a háborús konfliktusban érintett országok devizáival. A rubel rekordszintre gyengült a dollárral szemben az orosz invázió hírére. Hétszázalékos esést követően már 87 rubelért adtak egy dollárt. Az ukrán hrivnya két és fél százalékot veszített a dollárral szemben.

Kisebb mértékben, de ütik a régiós devizákat is. A cseh korona 1,4 százalékot veszített az euróval szemben, míg a lengyel złoty 1,1 százalékkal értékelődött le a közös európai fizetőeszközhöz képest.

Lép az orosz jegybank

Az orosz jegybank csütörtök délelőtt több intézkedést jelentett be a pénzpiac helyzetének a stabilizálására. 

Az orosz jegybank úgy döntött, hogy intervencióba kezd a devizapiacon, fedezetként szélesíti a lombardhitelezés lehetőségét, és olyan műveleteket hajt végre, amelyek további likviditást biztosítanak a bankszektornak

 – áll a jegybank közleményében. Hangsúlyozzák, hogy a központi bank „minden szükséges eszköz felhasználásával biztosítja a pénzügyi szervezetek pénzügyi stabilitásának és működésének folyamatosságát”.

A jegybank azt is bejelentette, hogy repoaukciót tart, az egy napra felajánlott pénzeszköz 1000 milliárd rubel (1 rubel 3,95 forint). A minimális kamatláb megegyezik a jegybank 9,50 százalékos irányadó kamatával.

Egyes szakértők szerint az orosz jegybank hamarosan kamatot emelhet, amelynek a szintje akár 15 százalékra is ugorhat a jelenlegi 9,50-ról. A jegybank február 11-én 100 bázisponttal emelte az alapkamatot a jelenleg érvényes szintre az visszaszorítása céljából.