Február végétől módosul a CETOP régiós tőzsdeindex összetétele a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői határozata alapján.

A jelenleg még 25 tagú, környező országok blue chip részvényeit tartalmazó indexből a február 24-i kereskedési nap végén kikerülnek az Avast és az O2 papírjai, mivel a szóban forgó értékpapírokat kivezetik a prágai tőzsdéről.

A 23 eleműre szűkülő CETOP-kosár új részvénysúlyait február 25-én hozza nyilvánosságra a BÉT.

Fotó: BÉT / BÉT

A BÉT által kalkulált régiós indexben jelenleg négy magyar vállalat, a Magyar Telekom, a Mol, az OTP Bank és a Richter papírjai forognak. 

Mellettük nyolc lengyel, öt román, négy cseh, valamint egy-egy horvát és szlovén tőzsdére bevezetett marad továbbra is tagja a mezőnynek.

A CETOP idén 4,4 százalékos emelkedést könyvelhetett el, amivel felülteljesíti a mindössze 1,1 százalékot erősödő BUX-ot, valamint a 2,4 százalékot ereszkedő, kis- és közepes méretű magyar részvényeket tartalmazó BUMIX indexet is.

A régiós tőzsdék hosszabb távú kilátásai is kedvezőek, az inflációs félelmek miatt meginduló szektorrotáció nyertesei ugyanis azok az értékalapú részvények energiatermelők, bankok és biztosítók lehetnek, melyek aránya egyébként is magas a környező országok tőzsdéin és a CETOP kosárban egyaránt.