A makacsul terjedő koronavírus-járvány és a pesszimistára forduló piaci hangulat az európai alapkezelői szektorban is éreztette hatását az év legelején. 

A befektetési alapok 12,4 milliárd eurós tőkekiáramlást regisztráltak januárban a Refinitiv Lipper adatai szerint. 

A pénzügyi adatszolgáltató elemzése alapján ezzel együtt érdekes kettősség volt megfigyelhető a befektetési alapoknál. A megugró inflációval és a kamatemeléssel kapcsolatos félelmek dacára a biztonságosabbnak tartott pénzpiaci eszközöktől szabadultak legnagyobb tételben a befektetők, miközben részvénykitettségüket még fokozták is a bizonytalanabbra forduló piaci környezetben. Mindez azt mutatja, a befektetők a borúsabb környezetben is a rizikósabb eszközöket részesítik előnyben. 

Fotó: Shutterstock

A likvid, ám alacsony hozamokkal kecsegtető pénzpiaci alapokból év elején 56,5 milliárd euró távozott, ezen belül az euróban és a dollárban jegyzett termékekből egyaránt 20 milliárd feletti tételt váltottak vissza, és bő 12 milliárd eurónyi tőke áramlott ki az angol fontban jegyzett eszközökből is. 

A legkeresettebbnek ezzel éles kontrasztban a részvényalapok bizonyultak 38,6 milliárd euróra ugró nettó értékesítéssel. 

A változó piaci trendekkel az európai befektetők is igyekeznek lépést tartani, erre utal, hogy a portfóliók kockázatát porlasztó, diverzifikációt kínáló globális részvényalapokba fektették messze a legtöbb pénzt, 22,2 milliárd eurót. Emellett olyan szektorokban vettek fel nagyobb pozíciókat, melyek várhatóan profitálni tudnak a jegybanki kamatemelésekből, illetve az értékalapú részvények irányába történő általános piaci átsúlyozásnak. Előbbit a pénzügyi szektorból válogató részvényalapokba érkező 3,3 milliárd euró, utóbbit pedig a jövedelemcélú stratégiák növekvő népszerűsége mutatja. 

A vegyes és az alternatív alapok egyaránt öt-öt milliárd eurót csatornáztak be a piacról, az európai szinten kisebb súlyú ingatlanalapokba pedig további két milliárd áramlott. A megugró energiaáraktól fűtve az utóbbi időszakban nagyot ralizó, és így már kevésbé vonzó beszállót kínáló árupiaci alapokba viszont ezúttal már csupán egymilliárd euró friss tőke érkezett. 

Láthatóan a világszerte megugró is egyre inkább szerepet játszik a befektetők döntéseiben, a pénzromláson keresztül csökkenő reálhozamot kínáló kötvényalapok voltak ugyanis a múlt hónap egyik legnagyobb vesztesei. 

A szegmensből 10,5 milliárd eurót vontak ki a befektetők. 

Az alapkezelők európai versenyét ezúttal is toronymagasan nyerte a globális piacvezető BlackRock 10 milliárd eurós friss befektetéssel, míg a második helyre az alternatív befektetésekre specializálódott Lumyna lépett elő 4,7 milliárd euróval. A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a három milliárd eurónyi ügyfélpénzt becsatornázó Vanguard érdemelte ki.