Masszív eséssel indult a kereskedés csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén az Ukrajna elleni totális orosz invázió hírére. A BUX közel 13 százalékkal, 41 ezer pontra zuhant néhány perccel kilenc óra után.

Az OTP papírjai 20 százalékos szabadesséssel kezdték a napot, a Richter 9 százalékkal, a 7000 forintos támaszszint közelébe, a Mol részvényei pedig 6,5 százalékkal, 2360 forintra süllyedtek. A Magyar Telekom bő 3 százalékos csökkenéssel, 420 forintra esett vissza reggel.

A kispapírokat sem kerülte el az eladói hullám, a rekordnyereséget jelentő Masterplast is 10 százalék feletti eséssel indított, de az Opus, az AutoWallis és az Alteo is két számjegyű árfolyamzuhanást volt kénytelen elszenvedni. Minden részvényt adnak a magyar tőzsdén.

Európában is jelentős mínusszal nyitottak a vezető indexek, a párizsi és a madridi börze négy-négy, a londoni pedig közel háromszázalékos eséssel indított.

Az amerikai határidős indexek ugyancsak két százalék feletti csökkenést jeleztek előre nem sokkal kilenc óra után. 

A szerdai szünetet követően ismét kinyitott a japán piac, 1,8 százalékkal esett ennek következtében, Hongkong 2,9 százalékkal ereszkedik ma hajnalban, a Shanghai Composite pedig 1,7 százalékkal.

A kőolaj jegyzésára 6 százalékkal nőtt, a brent típussal hordónként 102 dollár felett kereskednek. Emelkednek a nemesfémárak is, az aranyé például 2 százalékkal. 

A volatilitást mérő VIX-index 10 százalékkal ugrott. Az európai tőzsdéken rég nem látott mínuszok tombolnak, a német DAX közel 5 százalékot esett a nyitásban.