A korábbi 10 900-ról 9805 forintra csökkentette a Richter-részvényekre megállapított célárfolyamát a Concorde Értékpapír Zrt. Az ajánlás változatlanul vétel, az új célár 35 százalékkal magasabb a piaci árfolyamnál. 

A célárcsökkentés elsődleges oka az ukrajnai katonai konfliktus miatt megnövekedett kockázat. A Richter két országban fennálló jelenleg kintlévő eszközei és a korábban várt pénzbeli áramok alapján kalkulált kitettsége a társaság piaci kapitalizációjának 15 százalékával ér fel, ami részvényenként 1100 forintot jelent, de ezt az összeget az új célár megállapításakor figyelmen kívül hagyta a Concorde szakértője.

A 35 százalékos árfolyamnövekedési potenciált azzal érdemes kiegészíteni, hogy a társaság várhatóan stabil osztalékfizető marad a következő években, a jelenlegi árfolyamhoz képest átlagosan 3 százalékos osztalékhozamot realizálhatnak majd a részvényesek.

Vágó Attila vezető elemző a gyógyszergyártótól 653 milliárd forintos árbevételre számít, amely 3,6 százalékkal haladhatja meg a tavalyi értékesítést. Euróban pedig 2 százalékos növekedésre lát teret, így 1,79 milliárd euróra emelkedhet a 2022-es konszolidált bevétel (a menedzsment prognózisa szerint euróban kimutatva a tavalyi árbevétel ismétlődhet meg).

Az egyszeri mérföldkő kifizetések nélkül számított üzemi eredmény marzs elmaradhat a tavalyitól

– jelentette be 3 hete Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója –, ez viszont már reális prognózis a Concorde szerint, a korrigált EBIT-marzs 21,3 százalékról 20,7 százalékra csökkenhet (annak ellenére, hogy a Vraylar eladások gyorsan emelkedhetnek és a forint gyengülhet a főbb devizákkal szemben).

Pénzügy soron enyhe mínusz várható, így nettó profitsoron 130 milliárd forint következhet a tavalyi 138 milliárd után.

Vágó Attila úgy véli, a Vraylar jelenleg 5 910 forint értéket képvisel részvényenként, ezért a készítmény forgalma jelentős hatással bír a célárra: ha a csúcs-értékesítésre vonatkozó várakozások 500 millió dollár/év-vel emelkednek, abból 777 forinttal magasabb célárfolyam következne.

Fotó: Róka László/MTI

Az 5910 forintos részvényenkénti érték még nem kalkulál az indikáció kiterjesztésével a major depresszióra. Amennyiben a készítmény megkapja a szükséges hatósági engedélyeket, a Concorde modelljében a Vraylar értéke 8 410 forintra emelkedne részvényenként, a Richter célár pedig 12 320 forintra. A Concorde 75 százalék esélyt lát az indikáció kibővítésére, de még ennek pozitív hatása nélkül is 3,44 milliárd dollár csúcs-értékesítéssel lehet számolni, a korábbi 2,88 milliárd helyett. A Richter amerikai értékesítési partnerének, az AbbVie-nak változatlanul 4 milliárd dollár a rekord értékesítésre vonatkozó prognózisa, szintúgy az MDD-indikáció nélkül.

Vágó Attila az elemzésben arra is kitér, hogy a Richter befektetői gyakran csak a Vraylar antipszichotikummal kapcsolatos hírekre koncentrálnak, kevesebb figyelem irányul például a magyar gyártó nőgyógyászati és hagyományos generikus termékeire.

Igaz a hagyományos generikus termékek esetében inkább negatív tendenciáknak lehetnek szemtanúi a befektetők, ezen termékcsoport hozzájárulása az üzemi eredményhez csupán 4-5 százalék lehet, ráadásul Kínában a szabályozói környezet szigorítása fogta vissza a növekedést. Ugyancsak negatívum, hogy a Richter generikus portfóliója egyre kevésbé versenyképes a Richter hagyományos piacain.

Az orosz-ukrán eszköz-befektetéseket 48 milliárd forint körüli értéken tartja nyilván a mérlegében a Richter,

ezen túl a vevőkkel szembeni követelések 40 milliárd forintot tesznek ki (ez utóbiból leírás esetén csak tíz százalék lenne a veszteség, a hitelbiztosítások miatt), továbbá 20 milliárd forintra rúghat a nagykereskedésekbe kiszállított gyógyszerek értéke. A teljes orosz, ukrán kitettség így együtt 108 milliárd forint lehet, ami részvényenként 580 forintot képvisel. Ehhez adódik még hozzá a kieső jövőbeli várható nettó pénzáramok jelenértéke. Ugyan a valószínűségű viszonylag alacsony, az oroszországi Richter gyár államosítását nem lehet kizárni, de ebben az esetben a magyar, a lengyel és a romániai üzemek pótolnák az orosz piacra szánt termékek kieső termelését.