Hétfőn belengette, kedden hivatalosan meg is lépte a dán AP Moeller Maersk az oroszországi tengeri konténerszállításainak átmeneti leállítását és az országon belüli fuvarokat is. A világ második legnagyobb tengeri árufuvarozója eleget tesz a nyugati szankcióknak, és az ukrajnai invázió miatt egyelőre bojkottálja az oroszországi működését, nem utolsósorban saját dolgozói biztonsága érdekében.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a dán társaság hajói nem kötnek ki a balti-tengeri Szentpétervár és Kalinyingrád kikötőiben, a Fekete-tengeren elkerülik Novorosszijszkot, keleten pedig Vlagyivosztokot és Vosztocsnyit. Értelemszerűen fuvarokat sem vesznek fel Oroszországból. Megoldják azonban az élelmiszer-, gyógyszer- és humanitárius segélyszállítmányok célba juttatását. A Maersk részvényárfolyama az első hírekre 3 százalékos eséssel reagált, kedden viszont 1,7 százalékkal korrigált a koppenhágai börzén.

A világ legnagyobb tengeri fuvarozási cége, a svájci-olasz MSC sem vállal meghatározatlan ideig konténeres szállítást oroszországi célpontokra, vagy onnan a világ más pontjaira. Azonnali hatállyal leállítják a megrendelések felvételét – jelentette be keddi közleményében a genovai székhelyű, társaság, órákkal dán riválisa, a Maersk hasonló értelmű bejelentését követően. Az olaszok is az élelmiszerek, gyógyszerek és a humanitárius segélyszállítmányok esetében tesznek csak kivételt.