Az elmúlt napok hektikus mozgásai után nyugodtabb a kereskedés a bankközi devizapiacon szerda délelőtt, az euró/forint jegyzésára 371 fölé emelkedett. A magyar folyófizetésimérleg-adat sem okozott jelentősebb mozgásokat. 

Kedden a jegybanki kamatemelés hatására 5 egységgel mozdult el az árfolyam: 374-ről 369 forintra ereszkedett vissza az euró jegyzésára. 

Az OTP Bank reggeli jegyzete szerint azzal, hogy a forint egy százalékkal értékelődött fel az euróval szemben, az egyébként is emelkedő régiós devizák közül a legjobb teljesítményt nyújtotta. 

Fotó: Shutterstock

Az Erste szakértői szerint az MNB 100 bázispontos alapkamat-emelése, valamint a hosszabb ideig fenntartandó magasabb kamatszint is a forint malmára hajtotta a vizet. „Ugyanakkor törékeny az egyensúly, mivel a háborús hírek fordulása pillanatok alatt képes megváltoztatni a képet” – írták. 

A Commerzbank elemzője szerint a magyar jegybank kamatdöntése nem biztos, hogy elég meggyőző a piaci szereplők számára, de kétségtelen tény, hogy a nyilatkozat kellőképpen „héja” volt. „Jelenleg a forintot amúgy is elsősorban a piaci hangulat és a háborús események mozgatják. Ilyen körülmények között azonban a monetáris politika nem valószínű, hogy sok támaszt nyújthatna a forintnak” – érvelt a bank elemzője.