Az elkövetkező hónapokban az tovább emelkedhet, év per év alapon pedig akár két számjegyű áremelkedést is láthatunk a nyugati világ legnagyobb gazdaságaiban. Az amerikai és európai háztartások rekordmegtakarításainak és a rendkívül szűk munkaerőpiacoknak köszönhetően a reálnövekedés a kiugró infláció ellenére bár alacsony, de pozitív maradhat, így a magas infláció és pozitív növekedés mellett tovább folytatódhat a monetáris szigorítás.

Fotó: Shutterstock

Ezen trendek együttese rendkívül negatívan hat a kötvények árfolyamára, hiszen az állampapírok csak nominális hozamot képesek biztosítani, vagyis

a robusztus inflációval a kötvényhozamok csak akkor tudnak párhuzamosan emelkedni, ha a kötvények árfolyama csökken.

Ezen gyengeség ugyanakkor nem igaz a részvényekre, amelyek nem nominális, hanem reáleszköznek számítanak. Amennyiben erős a gazdaság, úgy a vállalatok a megemelkedett nyersanyag- és munkaerőköltségeket a magasabb termék- és szolgáltatásárakon keresztül át tudják hárítani a fogyasztókra, így a profitok meg tudják őrizni a reálértéküket. Mivel jelenleg továbbra is rendkívül erős pénzügyi mérleggel rendelkeznek az amerikai háztartások, így a következő negyedévek során a magas infláció ellenére tovább folytatódhat a vállalatok nettó eredményének növekedése.

Egy ilyen környezetben a befektetők kötvényekből részvényekbe forgathatják tőkéjüket, így a kötvényhozamok emelkedésével a részvények árfolyama is pozitív irányba mozdulhat.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezen tőkeáramlás addig tarthat, amíg a reálkamatok nem mutatnak érdemi emelkedést. Viszonylag magas reálhozamok mellett már aligha indokolható a részvénypiac kiugróan magas értékeltsége, ami gátat szabna a részvényindexek további emelkedésének. Jelenleg negatív 50 bázispont körül mozog a 10 éves amerikai állampapír reálhozama, aminek a rendkívül magas részvénypiaci értékeltség miatt elég lenne csak pozitív 50 bázispontra emelkednie, hogy érdemi szembeszelet generáljon a részvénypiac számára. Jelenleg az értékpapírok között a magas infláció következtében nincs alternatívája a részvényeknek, 6 hónap múlva azonban már lehet.