A CIG Pannónia biztosító igazgatósága részvényenként 18 forintnyi kifizetést javasolja a tavalyi év után. Ez összességében mintegy 1,7 milliárd forintnyi osztalék kifizetését jelenti, annak ellenére, hogy a tőzsdén jegyzett anyavállalat (CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.) tavalyi adózott eredménye 1,16 milliárd forintot ért el. 

A különbséget az eredménytartalékából pótolja a biztosító. Az osztalék-kifizetési hányad 147 százalék, a bruttó osztalékhozam pedig 5,5 százalék a részvények jelenlegi tőzsdei árfolyamával számolva.  CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. mérlegfőösszege amúgy 128 milliárd forint, saját tőkéje pedig 13,2 milliárd forint volt 2021. végén. A biztosító konszolidált rendelkezésre álló szavatoló tőkéje 2021. december 31-én a szükséges szavatoló tőke szint több, mint két és félszerese volt, ami jelentősen meghaladta a Felügyelet által elvárt – 50 százalékos volatilitási puffert is tartalmazó – 150 százalékos szintet.

Az osztalék nagysága mindenképpen meglepő a biztosító közeptávú ambiciózus stratégiai céljainak fényében. A biztosító új növekedési stratégiája 2020-hoz képest 1,2 milliárd forinttal magasabb biztosítástechnikai eredményt és 25,3 milliárd forinttal több bruttó biztosítási díjbevétel elérését tűzte ki célul 2023-ig. A célkitűzések teljesítését minden bizonnyal támogatni fogja a Bankholdinggal kötött 20 évre szóló stratégiai együttműködési keret-megállapodás, hiszen a Bankholdinghoz tartozó pénzintézetek kizárólag a CIG Panónnia biztosító innovatív nyugdíj-, baleseti és életbiztosítás, valamint egészségbiztosítás, hitelfedezeti és lakásbiztosítás termékét fogja értékesíteni potenciálisan 2,2 millió lakossági ügyfél számára. 

Várakozásunk szerint a CIG Pannónia konszolidált nettó eredménye 2022-ban 1,99 milliárd, 2023-ben 2,37 milliárd forintra emelkedhet a tavalyi 1,68 milliárdhoz képest. Ennélfogva az EPS 2022-ben 21 forint, 2023-ban 25 forint lehet.

Meggyőződésünk szerint a biztosítónak megvan a lehetősége ahhoz, hogy 5 százalék feletti részesedést tudjon szerezni a hazai biztosítási piacon. 

A nem-élet üzletág (EMABIT) újraépítése természetesen idő és költség- és tőkeigényes folyamat lesz és plusz tőkeinjekciót követelhet meg az anyavállalat részéről. Ennek nagyságrendjét minimálisan 1 milliárd forintra tesszük, ahhoz, hogy az EMABIT tartani tudja a jelenlegi 150-160 százalékos tőkekövetelmény mutatóját. Amennyiben a várakozásaink helytállónak bizonyulnak és kézzelfogható jelei mutatkoznak annak, hogy a biztosító képes kiaknázni a Bankholdinggal létrejött partnerségben rejlő üzleti lehetőségeket, a részvények belső értéke a mostani 355 forintról 446 forintra emelkedhet, amely 37 százalékkal több a jelenlegi részvényárfolyamnál.

A cikk szerzője: Vago Attila, a Concorde vezető elemzője