Jócskán megmozgatták a piacokat kedden az orosz-ukrán háború fejleményei, ezúttal szerencsére pozitív irányban. A felek között zajló béketárgyalások során elért előrelépéseket ugyanis kedvezően értékelték a befektetők.

A kereskedési idő derekához közeledve emelkedést mutatnak az amerikai részvényindexek is. 

A Dow Jones fél százalékos, az S&P 500 0,7 százalékos pluszban jár, a technológiai papírokat tartalmazó Nasdaq Composite pedig 1,2 százalékkal erősödik.

A kontinens meghatározó részvényindexei jelentős erősödéssel zártak kedden. A német DAX 2,7 százalékkal, a francia CAC 40 és a spanyol IBEX 35 pedig egyaránt 2,9 százalékkal pattant fel. Olaszországban 2,4 százalékkal került feljebb a vezető index, míg Londonban szerényebb, 0,8 százalékos pluszt könyvelhetett el az FTSE 100.

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP

A páneurópai Stoxx 600 index 1,6 százalékot erősödött, főként az autóipari cégek papírjait tépték a kereskedők.

A régiós parketteken is optimista mederben folyt a kereskedés, a varsói WIG 20 2,3 százalékkal, a prágai PX 1,8 százalékkal, a bukaresti BET pedig 2,5 százalékkal emelkedett.

A nemzetközi mezőnyből is magasan kiemelkedett a magyar börze, amely az OTP közel tíz százalékos ralijától fűtve 5,4 százalékot erősödött. A forint egyhavi csúcsra, a 368-as szint közelébe erősödött vissza az euróhoz képest, a dollárral szemben pedig három százalékot korrigált a kurzus. Az amerikai pénzért 331,3 forintot kértek este hat órakor a devizapiacon.

Az európai háborús konfliktus lehetséges enyhülése kedvezett a régiós devizáknak is, a cseh korona és a lengyel zloty bő fél százalékot nyert a közös európai pénzzel szemben.

Közel négy százalékkal pattant fel a rubel árfolyama is, egy euróért így már kevesebb, mint 97 rubelt kértek kedden. Az orosz fizetőeszköznek a béketárgyalásokról szivárgó kedvező hírek mellett besegített az is, hogy Moszkva rubelben tervezi visszavásárolni eurókötvényeit.

Az euró/dollár keresztárfolyam 1,2 százalékkal 1,11-ig emelkedett kora estig.

A háborús konfliktus enyhülése az árupiacokon is éreztette hatását. Az olaj ára esni kezdett, a Brent hordónkénti ára 4,2, a WTI-é pedig 4,1 százalékkal fordult le, azonban még így is bőven a 100 dolláros szint felett maradt az energiahordozók árfolyama

A Brentet 108 dolláron, a WTI-t 102 dollár közelében jegyzik.

A búza jegyzése kora estig 4,3 százalékkal esett a chicagói árutőzsdén, nap közben viszont 7,5 százalékos mínuszban is járt az árfolyam.