Oroszország rubelben tesz visszavásárlási ajánlatot április 4-én lejáró 2 milliárd dollár értékű szuverén eurókötvényeire, ami az idei év eddigi legnagyobb adósságfizetése lenne – írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

A kötvénytulajdonosoknak szerdán greenwichi idő szerint délután 2 óráig kell benyújtaniuk az orosz Nemzeti Elszámolási Letétkezelőhöz az eladásra vonatkozó kérelmüket – áll az orosz pénzügyminisztérium közleményében. Hozzátették, az eurókötvényeket a névértékük 100 százalékának megfelelő áron vásárolnák meg.

A JPMorgan szerint a kötvénybirtokosokat 30 napos türelmi idő illeti meg, a szerződési feltételek pedig nem rendelkeznek az alternatív devizában történő kifizetésekről.

A pénzügyminisztérium keddi közleményében nem közölte, milyen lépéseket tervez, ha a kötvénytulajdonosok nem fogadják el az ajánlatot. Ugyanakkor kinyilvánította, hogy a visszavásárolt kötvényekből eredő kötelezettségeket idő előtt teljesítettnek ismeri el, hozzátéve, hogy fenntartja a jogot a visszavásárlás ütemezésének megváltoztatására.

A pénzügyminisztérium kedden korábban közölte, hogy teljes egészében kifizette a 2035-ben esedékes orosz eurókötvény 102 millió dolláros kamatszelvényét, ami a harmadik kifizetés azóta, hogy a nyugati szankciók miatt kérdésessé vált, Moszkva ki tudja-e fizetni devizaadósságát.

Oroszország következő kifizetése március 31-én esedékes, amikor 447 millió dollárt kell fizetnie. Április 4-én pedig egy 84 millió dolláros kamatot kell törlesztenie egy 2042-es szuverén dollárkötvény alapján.