A február második felében kiéleződő orosz–ukrán háborús konfliktus érzékenyen érintette az inflációs nehézségek és a nyersanyagárak emelkedése miatt az utóbbi hónapokban egyébként is rendkívül volatilis tőkepiacokat. 

Míg az orosz és az ukrán tőzsdén a kereskedés napok óta szünetel, az árfolyamok kilengései a kelet-közép-európai és a nyugat-európai piacokon is jelen voltak – hangsúlyozza közleményében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

Fotó: Shutterstock

Mindez a hazai befektetői hangulatra is kifejtette hatását, a BÉT elsődleges részvényindexe, 

a BUX 43 731 ponton zárta a hónapot, amely 18,2 százalékos csökkenést jelent januárhoz képest.

Szabadultak a blue chipektől

  • Az OTP Bank 30 százalékkal zuhant februárban,
  • a Richter 16,5 százalékos,
  • a Mol pedig 5,8 százalékos esést szenvedett el.
  • A Magyar Telekom viszont megúszta 0,7 százalékos csökkenéssel.

A teljes részvénykereskedés összesített forgalma végül 426 milliárd forint volt, ami  21,3 milliárdos napi átlagforgalmat jelent.

A kereskedési volumen közel háromnegyedét ezúttal is az OTP Bank adta, őt követve sorban a Richter 12,4, valamint a Mol 11,8 százalékkal. A negyedik helyen a Magyar Telekom zárta a hónapot 1 százalékos részesedéssel, az ötödik-hatodik helyen pedig januárhoz hasonlóan ismételten a 4iG és a Masterplast végzett.

A befektetési szolgáltatók közül ismét a Wood & Company generálta a legmagasabb, 244,4 milliárd forintos forgalmat, míg a második helyen a Concorde végzett 193,4 milliárddal, a dobogó harmadik fokára pedig az Erste Bank állhatott fel 171,9 milliárdos forgalommal.