A tavalyi negyedik negyedévben a BioNTech 12,18 eurós részvényenkénti nettó nyereséget (EPS) termelt, ezzel messze túlszárnyalva az elemzők 7,44 eurós konszenzusát. Hasonló volt a helyzet a vakcinagyártó negyedéves forgalmával is, amely 5,53 milliárd eurót tett ki, miközben a szakértők mindössze 3,92 milliárdra számítottak.

Fotó: Krizsán Csaba

A mainzi székhelyű vállalat 2021-ben összesen 19 milliárd eurós árbevételt és közel 40 eurós EPS-t ért el. A piaci előrejelzések az árbevétel esetében 17 milliárd euró körül, míg a részvényenkénti nettó profitnál 36 euró körül szóródtak. A menedzsment megerősítette, hogy a COVID-19 megelőzésére szolgáló vakcinából idén 13-17 milliárd eurós árbevételt várnak.

A kutatás-fejlesztési kiadások idén várhatóan 50 százalékkal, 1,4 és 1,5 milliárd euró közé emelkednek, áprilisban pedig már várhatóan közzéteszik az omikron-variánsra fejlesztett vakcina klinikai vizsgálatának első adatait is.

Az igazgatóság a július elsejére összehívott közgyűlésnek egy – a következő két évben lebonyolítandó - 1,5 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programra, és részvényenként 2 eurós, összesen 500 millió eurós rendkívüli osztalékra tett javaslatot.

A német biotechnológiai cég Nasdaqra bevezetett részvényei este 6-ig 5,5 százalékkal, 182 dollár közelébe drágultak.