Az elemzői várakozásoktól kissé elmaradó negyedéves eredményről számolt be péntekre virradóra az OTP csoport. A pénzintézet konszolidált adózott eredménye 2021 utolsó három hónapjában 123,3 milliárd forint volt, míg az elemzők 131 milliárd forintot jeleztek előre.

A záró negyedévben elért 123,3 milliárd forintos korrigált eredmény 3 százalékkal maradt el az előző negyedévitől. Az egyes csoporttagoknál a negyedéves dinamika tekintetében vegyes a kép: az OTP Banknál, a DSK-nál (Bulgária), a horvát, ukrán, montenegrói és szlovén operációknál elsősorban a kockázati költség időszaki emelkedése, valamint a működési költségek szezonális megugrása miatt csökkent az utolsó negyedéves eredmény. A háromhavi profit 51 százalékát hozták a külföldi leánybankok.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

A korrekciós tételek levonása utáni számviteli profit 121,1 milliárd forint volt, ez is elmaradt a várt 125,8 milliárdtól. A bankcsoport 29,3 milliárd forintot céltartalékolt, a szakértők ennél 6 milliárd forinttal kevesebbet jeleztek előre. A kockázati költségek teljes volumene a negyedik negyedévben 17 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, ezen belül a hitelkockázati költségek 45 százalékkal ugrottak meg. Ha azonban a hitelkockázati költségeket nem vesszük figyelembe, akkor az elemzői várakozásoknak megfelelő negyedévről számolt be a bankcsoport.

A teljes éves adózott nyereség 497 milliárd forint volt (60 százalékos emelkedéssel), míg a korrekciós tételek nélkül 456,4 milliárd forint, ami 76 százalékkal magasabb a 2020-asnál...mindkét érték rekord profit. Az éves adózott eredmény nagyságát érdemben befolyásolta, hogy a teljes kockázati költségek 72,5 milliárd forintos volumene mintegy harmada volt a bázisidőszakinak.

A negyedévet és a 2021-es évet 15 743 milliárd forintnyi nettó hitelállománnyal zárta a bankcsoport, ami 15 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A betétek állománya 16 százalékkal 21 ezermilliárd forint fölé emelkedett. Nem lehetett panasz a sajáttőke arányos megtérülési mutatóra sem, a korrigált ROE 17 százalékos volt 2021-ben, a hitelintézeti csoport saját tőkéje pedig 3037 milliárd forint, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A bankcsoport menedzsmentje közzétette a 2022-es évre szóló várakozásait. Megjegyezték, az orosz-ukrán konfliktus hatása jelenleg nehezen számszerűsíthető az orosz és ukrán operációk vonatkozásában, a lehetséges szcenáriók széles spektrumon szóródnak.

A gyorsjelentésben azt írták, amennyiben az orosz-ukrán konfliktusnak nem lesz érdemi negatív hatása a csoport többi országára, az orosz és ukrán operációk nélküli teljesítményt illetően a menedzsment 2022-es várakozásai a következők:

  • a teljesítő hitelek állománya organikusan 10 százalékkal nőhet
  • a kamatmarzs az elmúlt évek folyamatos csökkenését követően stabilizálódhat
  • a korrigált jövedelmezőségi mutató, a hitelkockázati költség ráta és a működési költséghatékonyság 2021-hez hasonló lehet

A gyorsjelentés természetesen kitért az évek óta várt kérdésére is. A 2019-2020. évi eredmények után elkülönített 119 milliárd forintnyi osztalék kifizetését továbbra is indokoltnak tartja a menedzsment, erről és a 2021. évi eredmény után javasolt osztalék nagyságáról az igazgatóság márciusi ülésen fog döntés születni, az orosz-ukrán konfliktus alakulásának függvényében.

A bank vezetői részletezték a pénzintézet ukrajnai és oroszországi leánybankjainak legfontosabb mutatóit. Az OTP csoport ukrajnai bankja, lízing és faktoring cégeinek eszközállománya 2021 végén 984 milliárd forint volt (3,6 százalék az összes eszköz arányában), nettó hitelei 614 milliárd forintot tettek ki (3,9 százalék a konszolidált nettó hitelek arányában), míg saját tőkéje 160 milliárd forint volt (5,3 százalék a konszolidált saját tőke arányában).

Az ukrán bankban lévő tőkebefektetés az OTP Bank mérlegében 2021 végén nettó 105 milliárd forint könyv szerinti értéken szerepelt. Az ukrán bank felé fennálló csoportközi finanszírozás 2021. végi összege bruttó 72, míg az ukrán bank által elhelyezett betéteket is figyelembe véve nettó 29 milliárd forintnak megfelelő összeg volt. 2022. február 28-i állapot szerint a bruttó finanszírozás összege 75, a nettó 9 milliárd forintnak megfelelő összegű volt.

Az OTP csoport orosz leányának összes eszközállománya 2021 végén 800 milliárd forint volt, nettó hitelei 621 milliárd forintot tettek ki, míg saját tőkéje 241 milliárd forint volt. Az orosz bankban lévő tőkebefektetés az OTP Bank mérlegében 2021 végén nettó 74 milliárd forint könyv szerinti értéken szerepelt.

Megemlítették a szlovéniai CHF-hitelesek kártalanítási ügyét is, a várható veszteségekre 2022 márciusában céltartalékot képeznek.

A bank péntek reggel sajtótájékoztatót tart, amelyről tudósít a VG.