Péntek este lejárt a Sberbank ügyfelek kártalanítására az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) számára rendelkezésre álló 10 munkanap.

Az érintett betétesek kártalanítása a 10. munkanapot követően az utógondozási szakaszba lép – derül ki az OBA közleményéből. Az utógondozási szakasz keretében az OBA továbbra is azon dolgozik, hogy akik eddig nem éltek a rendelkezési jogukkal a kártalanítási összeg vonatkozásában, vagy jogosultságuk külön eljárás keretében tisztázandó, mielőbb hozzájuthassanak a nekik járó összeghez.

Kártalanítási összeg feletti rendelkezés

Ez azt jelenti, hogy március 18-ig minden olyan betétes számára az OBA lehetőséget biztosított a részére járó kártalanítási összeg feletti rendelkezésre, akik biztosítottsága egyértelmű, egyértelműen megállapítható, kifizethető OBA által biztosított betétösszeggel rendelkeznek a Sberbanktól kapott adatok alapján.

Ezen ügyfelek a kijelölt kifizetési csatornákon (postai kifizetési utalvánnyal, Takarékbank fiókjaiban, illetve OBA-hoz történő számlaszámbejelentéssel) rendelkezhetnek a nekik járó kártalanításról. Azzal azonban, hogy az OBA március 18-ig megnyitotta a betétesek számára a kártalanítási összeg fölötti rendelkezési lehetőséget, nem jelenti egyúttal azt is, hogy az érintett betétesek ezen időpontig éltek is azzal.

A betétesek a kártalanítási összegük feletti részről postai utalvány esetében 2022. március 28-ig, Takarékbank fiókjaiban 2023. március 31-ig rendelkezhetnek. Ezen időpontok elteltével a betétesek 2022. március 18-t követő 5 éven belül kérhetik a részükre járó kártalanítási összeg kifizetését az OBA-tól.

Amennyiben egy betétesnek 2022. március 2-án a Sberbankkal szemben meg nem fizetett, lejárt tartozása (pl. lejárt esedékességű törlesztőrészlet), valamint a Sberbank által a betét egy része vagy egésze valamely okból kifolyólag zárolva volt, úgy az OBA által jelenleg kifizetésre kerülő kártalanítási összeg nem tartalmazza ezeket a betétrészeket.

Fotó: Kallus György

Sok ügyfél esetében előfordul az is, hogy a teljes betétösszeget zárolta a Sberbank, így ők jelenleg nem rendelkeznek kifizethető kártalanítási összeggel. Nekik a jövő héten küldik ki a vonatkozó kifizetési elszámolást.

Különleges kezelést igénylő betétek

A vonatkozó jogszabály alapján a kártalanítás rendelkezésre bocsátására 10 munkanapot követően kerülhet sor, amennyiben a betétes jogosultsága bizonytalan (pl. a betétes vagy a betét megfelelő adatai - különösen 100 ezer eurót meghaladó kártalanítási összegre vonatkozó jogosultsági igény - esetén nem állnak az OBA rendelkezésére), vagy a betét jogvita vagy hagyatéki eljárás tárgyát képezi, illetőleg a betétes helyi önkormányzat.

Ezekben az esetekben a jogosultság egyértelmű megállapításáig a kártalanítás nem kerülhet kifizetésre. Amennyiben a vonatkozó, megfelelő adatok és dokumentumok az OBA rendelkezésére állnak, úgy az OBA haladéktalanul lehetőséget biztosít a betétesek számára a részükre járó kártalanítási összeg feletti rendelkezésre.

Abban az esetben, ha a betétes 100 ezer eurót, azaz 38 047 000 forintot meghaladó vagy az OBA által nem biztosított betétköveteléssel rendelkezik, akkor az OBA által ki nem fizetett betétrészre a végelszámolási eljárásban hitelezői igénybejelentést lehet tenni. 

Ennek módjáról a Sberbank honlapján találnak, illetve a Sberbank fiókjaiban kapnak részletes tájékoztatást.

Százmilliárdokra jogosultak a károsultak

Összesen 65 158 betétesnek mintegy 146,8 milliárd forint kártalanítást fizet ki a Sberbank kártalanítási eljárásban az Országos Betétbiztosítási Alap.