BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Techcégeket és önkéntes online hadsereget is toboroz Ukrajna

Elon Musk mellett a bitcoin és negyedmilliós önkéntes online hadoszlop is segíti az ukránok hősies küzdelmét az oroszokkal szemben.

A digitális térben is felveszi a harcot az orosz agresszióval Ukrajna, amely technológiai óriáscégek segítségére is számít a háború során.

A csütörtök óta támadás alatt álló ország már több mint 50 technológiai vállalattal vette fel a kapcsolatot, hogy Oroszországgal szembeni lépésekre bírja azokat – mondta el a Reuters tudósítása szerint Alexander Bornyakov digitalizációért felelős miniszterhelyettes. A lista az internetes infrastruktúrát működtető vállalatoktól a játékfejlesztőkig meglehetősen sokszínű.

Szerdán a vállalati szoftverpiacon vezető pozícióban lévő Oracle válaszolt az ukrán felkérésre, és közölte Twitteren, hogy minden tevékenységét felfüggesztette Oroszországban.

Fotó: Shutterstock

Ehhez képest szimbolikus üzenettel bír, hogy az EA Games ugyancsak szerdán közölte, hogy az összes orosz csapatot eltávolítja a FIFA játékszoftverének összes verziójából.

Minél több a szankció, annál hamarabb jön el a béke

 – hangsúlyozta Bornyakov.

Korábban Elon Musktól is segítséget kértek az ukránok, a milliárdos vállalkozó pedig nem habozott, és néhány nap alatt beüzemelte a Starlink műholdas rendszerét Ukrajna felett, hogy a helyi internetes infrastruktúra ellen tudjon állni az orosz támadásoknak.

A technológiai vállalatokhoz intézett felhívások Ukrajna szélesebb körű stratégiájának részét képezik, amelynek célja Oroszország elszigetelése, valamint, hogy a megszálló ország lakosságát rávegyék, hogy Putyin ellen fordulva tiltakozzanak a háború ellen.

A digitális minisztérium ennek érdekében egy ukránokból és külföldi állampolgárokból álló, önkéntes „online hadsereget” is toboroz az orosz állami honlapok blokkolására, és különböző propaganda tevékenységekre, amely állításuk szerint már 250 ezer főt számlál. Totális háborút indított az orosz kormány ellen az Anonymous hackercsoport is.

Ukrajna mindezek mellett digitális eszközökön keresztül is igyekszik minél több pénzügyi forrást gyűjteni a honvédelem finanszírozásához. Nemzeti tematikájú NFT-ket, vagyis digitális műtárgyakat is tervez értékesíteni, bitcoinból és más kriptopénzekből pedig már több millió dollár értékű adományt gyűjtött azt követően, hogy kifejezetten erre kérte az ügyükkel szimpatizálókat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.