18:28 Csapkodó mozgás jellemzi az esti órákban a forint piacát. A történelmi rekord egyelőre nincs veszélyben, a 383-as szintről látványos forinterősödés történt 377 közelébe, azóta viszont újra a 380-as szintet vette célba az euró/forint devizapár. 

17:50 A háború okozta bizonytalanságok dacára erősödéssel zárt a BÉT. A BUX részvényforgalma most is kiugró, 72 milliárd forint volt, ám az első számú részvénykosár 2,7 százalékos emelkedés mellett sem tudott visszakapaszkodni 40 ezer pont fölé. 

14:44 Percről percre változik a helyzet a tőzsdén, jelenleg a Richtert veszik a befektetők, az árfolyam 8 százalékkal emelkedik, igaz alacsony, kétmilliárd forintos forgalom mellett. A nagy volumen továbbra is az OTP Bank piacán van (38 milliárd forint) a bankrészvény 0,6 százalékos pluszban van. A forint továbbra sem tér magához, ma már kötöttek üzletet 382,99-en is az euró/forint devizapárban.

13: 23 Pénteken érkezik az OTP gyorsjelentése, ha beigazolódik az elemzők várakozása, akkor 504 milliárd forintos profitról számol be a bankcsoport. A bankpapír árfolyama visszatért a nyereséges oldalra.

12: 55 Hétezer forint közelébe emelkedett a Richter papírok kurzusa, a részvények ezzel felülteljesítők 5,5 százalékos plussszal.

12:24 Újabb mélypontra került a magyar deviza, az euró/forint 382,3-on döntött új rekordot.

11:11 Megpróbál talpra állni a magyar szerda délelőtt a jelentős mínuszt hozó nyitás után. Az OTP-részvények árfolyama 6 százalékkal esett a kereskedés első órájában, azóta azonban fordult a kocka, érkezett némi vételi erő a bankpapír piacára, 11 órakor 2 százalék feletti pluszt mutatott az árfolyam. A bank tőkehelyzete stabil, erről a Magyar Nemzeti Bank nyilatkozott a Reutersnek.

A nap pozitív meglepetése a Richter, amelynek részvényeiért 4 százalékkal adnak többet, mint tegnap záráskor. A forinton még maradt nyomás, az euró/forint továbbra is 380 felett tartózkodik.

Frissítés: Nem sokkal fél 11 előtt újra történelmi rekordra került az euró/forint árfolyam. Az új csúcs 381,87 volt.

Nyitás után újra zuhanásba fogott az OTP fél 10 előtt 5 százalék feletti a mínusz, ezzel az árfolyam már alacsonyabb mint az egy részvényre jutó saját tőke (a harmadik negyedéves adatok szerint a saját tőke 9645 forint/részvény). A blue chipek közül a Mol szerepel gyengén, árfolyama 2,5 százalékkal esik. A Richter és a Telekom stagnál.

Az OTP Bank tőkehelyzete kiváló, és a bank képes ellenállni a további lehetséges oroszországi és ukrajnai piaci sokkoknak - közölte a jegybank a Reutersnek küldött e-mailben küldött válaszában.

"A stressztesztek és a számítások alapján a bank csoportszintű tőkemegfelelése kiváló, ami még egy további jelentős oroszországi és ukrajnai piaci sokk esetén sem változna lényegesen" - közölte a bank szerdán.

Fotó: Shutterstock

Mélypontra került a forint, az euró/forint kereszt 379,2-ig emelkedett. Az Equilor elemzői emlékeztettek, a kedden kialakult, általános pánikhangulatban soha nem látott magasságokba szökött fel az euró-forint árfolyama. Fibonacci-szintekkel lehet potenciális ellenállási szinteket meghatározni, egy ilyen húzódik 379,60-nál, felette már csak 384 közelében látható a következő szint. A dollár-forint jegyzése is közel jár a 2020. tavaszán beállított történelmi rekordszinthez.

Az MNB-hez hasonlóan kedden a lengyel jegybank is közölte, hogy hajlandó beavatkozni a túlzott árfolyam-leértékelődés ellen, és tegnap a forinthoz hasonlóan a zloty, sőt a cseh korona is élesen visszafordult a mélypontról. 

Szerdán azonban a régiós devizák mind újra gyengülésbe kezdtek és a forinthoz hasonlóan a zloty is ismét gyengülésbe kezdtek, ahogy a befektetők tesztelni kezdték a jegybankok elszántságát és kitapogatni az általuk vidett határvonalakat.

A forint egy százalékot gyengülve átdöfte a 380-as szintet az euró ellenében, a zloty 1,3 százalékot veszítve átszúrta a 4,8-as vonalat, a cseh korona pedig fél százalékkal gyengülve a 25,5-öt. A kerek szintek körül volt is már némi tánc reggel 10 előtt, de nem tudni, a jegybankok részt vettek-e a játékban, vagy piaci szereplők mozgatják ide-oda az árfolyamokat.