Vegyes indexekkel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai tőzsdéken.

Fotó: Shutterstock

A befektetők az amerikai Fed és a Bank of England várakozásoknak megfelelő 25 bázispontos kamatemelését követő tovább szigorodó monetáris kondíciók következményeinek a felmérésével foglalkoztak. Amire némileg enyhítően hatottak a kedvező vállalati eredménybeszámolók, valamint az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások előrehaladásának jelei. A csütörtökön publikált adatok alapján az euróövezeti februárban új rekordra, 5,9 százalékra emelkedett, meghaladva az 5,8 százalékos gyorsbecslést. 

Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,36 százalékkal és a szintén európai Stoxx Europe 600 index 0,39 százalékkal emelkedett zárásra, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,15 százalékkal csökkent. 

  • Londonban 1,30 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, miután a Bank of England a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 0,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, szorosan az amerikai Fed nyomdokában. A BoE indoklása alapján azonban a piac visszavett valamelyest az év végi 2 százalékos alapkamatra tett várakozásaiból, miközben az amerikai Fed az idén további hat kamatemelésre tett jelzést. A brit gazdaságnak ugyanis az energiaimporttól való nagyobb függősége miatt több kockázatnak van kitéve.
  • A frankfurti DAX 0,43 százalékkal csökkent,
  • a CAC-40 index Párizsban 0,36 százalékkal emelkedett.
  • Milánóban 0,65 százalékos indexcsökkenéssel,
  • Madridban pedig 0,33 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a csütörtöki tőzsdenap.

A WTI és Brent piaci irányadó olajtípusok ára csütörtökön három nap csökkenés után emelkedett. Az IEA (International Energy Agency) figyelmeztetése szerint Oroszország olajtermelése a következő hónapban mintegy negyedével csökkenhet. Ugyanakkor aggodalmak merültek fel Kína olajkeresletének a csökkenésével kapcsolatban is az újabb járványvédelmi lezárások miatt. Az EIA (Energy Information Administration) adatai szerint pedig az amerikai nyersolajkészletek a múlt héten 4,3 millió hordóval emelkedtek, rácáfolva az elemzők 1,4 millió hordós csökkenésre vonatkozó várakozásaira. 

Az európai piacok zárásakor a WTI ára hordónként 102,59 dolláron állt 7,94 százalék emelkedéssel, a Brent ára pedig 106,65 dolláron 8,80 százalék emelkedéssel.

A Brent ára jelenleg mintegy 28 százalékkal a legutóbbi, március 7-én elért 139,13 dolláros csúcs alatt áll, a WTI ára pedig körülbelül 26 százalékkal a szintén március 7-én elért 130,5 dolláros csúcs alatt. Az olajár így a február végi szintnél jár. A WTI ára 35,7 százalékkal, a Brent ára 36,6 százalékkal áll az év eleji felett. 

Az arany spot ára unciánként 1944,21 dolláron áll 0,84 százalék emelkedéssel, az eurót 0,87 százalékkal jegyzik erősebben 1,1114 dolláron.