A kelet-közép-európai kötvénypiacot erősen megviselte Oroszország inváziója Ukrajnában – vélik az Erste elemzői, hozzáteszik azonban, hogy a tízéves hozamok évtizede nem látott emelkedése mégsem a háború jelentette kockázatokkal, hanem elsősorban az inflációs hullámmal és az ebből adódó kamatemelési várakozásokkal magyarázható. A befektetőket a jelek szerint most elsősorban az energia és az élelmiszerek árának emelkedése aggasztja, kevésbé van napirenden az esetleges leminősítések veszélye, a 2011–2012-es kötvénypiaci válsággal szemben így nem is mutatnak nagyobb mozgásokat az országkockázatokat árazó CDS-felárak.

Fotó: Shutterstock

Magyarországon a választások erősen átszínezték a régiós összképből adódó ábrát, hiszen a költségvetési hiány már az első negyedév végére elérte az egész pénzügyi évre tervezett összeg 73 százalékát.

Míg az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) idei kibocsátási tervének a 30,1 százaléka teljesült az első negyedévben.

A kínálat színesedett, az újonnan bevezetett tízéves, forintban denominált zöldkötvényből 73,2 milliárd forintot bocsátottak ki.

A lakossági piacon a bruttó kibocsátás 1262 milliárd forint volt, ez 38 százalékos teljesítés. A kiugró negyedéves teljesítmény elsősorban az 500 milliárd forintnyi, ötéves futamidejű, inflációhoz kötött Prémium Magyar Államkötvény népszerűségének köszönhető. Miközben a megugró miatt a lakossági kötvények korábbi zászlóshajója, az ötéves MÁP Plusz mára lényegében elveszítette versenyképességét (erre utal, hogy a múlt héten csupán 4 milliárd forintnyit jegyeztek a lakossági befektetők).

Április elején az Európai Bizottság bejelentette a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás előkészítését, ami veszélyezteti az uniós források folyósítását. Bár az Erste továbbra is a Brüsszel–Budapest-megállapodást kezeli alapforgatókönyvként, a Magyarországnak járó pénzek blokkolása újabb kihívások elé állítja az ÁKK-t.

A nagybefektetők a magyar forintkötvényeket egyre magasabb hozamok mellett hajlandók csak lejegyezni, s egyre gyakoribb, hogy az aukciókra vitt mennyiség egészére nincs kereslet.

Szóba kerülhet ugyan a lakossági finanszírozás fellendítése, ám itt nem árt az óvatosság, mert az ÁKK-nak lehetőség szerint meg kell őriznie a MÁP Plusz korábbi években felépített, közel 6000 milliárd forintos állományát. Ezért az Erste arra számít, hogy az ÁKK az eurókötvény-piacra fog fókuszálni.