A San Franciscó-i székhelyű Levi Strauss a tavalyit 22 százalékkal felülmúló, 1,59 milliárd dolláros forgalommal zárta az első negyedévet, egyúttal negyvenmilliót rátéve a Refinitiv elemzői konszenzusára. A vállalat vezetése szerint a százmilliós is lehetett volna a különbség, ha beszállítási problémákkal nem szembesültek volna, ez főként az egyesült államokbeli eladásokra volt negatív hatással. 

Bár most nem említették,  ujgur rabszolgamunkából származó gyapotot nem használ farmereiben a Levi StraussFotó: LI JUNFENG / AFP

Üzemi marzsukat 13,3 százalékról 14,9 százalékra javították., egy részvényre jutó kiigazított nyereségük (EPS) 35 százalékkal, 46 centre ugrott, míg az elemzők 42 centre számítottak. Az egyszeri tételektől megtisztított adózott profitjuk 140-ről 189 millió dollárra gyarapodott. A Levi’s bevételeinek bővülését egyrészt az új divattrendeket meglovagoló kollekcióik sikere, másrészt az okozta, hogy áthárította a vásárlókra a többletköltségeiből fakadó pluszterheket. 

A társaság nem vacakolt az akciókkal sem, teljes áron kínált termékeinek köszönhetően valamennyi fontos piacán két számjegyű bevételnövekedéssel zárt. S hogy ez így is marad, azt Harmit Singh pénzügyi igazgató erősítette meg azzal, hogy tartják magukat a folyó üzleti tervben lefektetett eredeti célokhoz. Ezt és a számokat is díjazták a befektetők:

a Levi’s árfolyama 3 százalékkal erősödött a gyorsjelentés közzétételét követően, ennyit ledolgozva az év eleje óta elszenvedett 21 százalékos veszteségéből.

Charles Bergh vezérigazgató az elemzői háttértájékoztatón elmondta, hogy árpolitikájukat elfogadta a vásárlóközönség, emiatt a költségeik átterhelése folyamatos lesz, főként a második félévben várható erőteljesebb drágulás a termékeiknél. Mint ismert, a Levi’s az ukrajnai invázióra válaszul az elsők között függesztette fel működését Oroszországban. Az ottani üzletág leírásával kapcsolatos veszteséget a második negyedévben tervezik lekönyvelni, ennek mértékét egyelőre nem részletezték.

Pozitív hír viszont, hogy az amerikai Levi Strauss ismét vámmentesen terjesztheti termékeit az Egyesült Királyságban, a két ország közötti márciusban megkötött, a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatok szabályait lefektető vámegyezményének köszönhetően.