A nagy olajcégek közül elsőként adott számot várható oroszországi veszteségeiről a Shell. A brit-holland olajóriás csütörtöki bejelentése szerint 

az első negyedévben 4-5 milliárd dollár közötti eszközleírást kénytelen elkönyvelni az Oroszországból való kivonulás miatt. 

A veszteség leírása a tisztított EBITDA és korrigált nettó eredményt ugyanakkor nem befolyásolja.

Fotó: PAVEL PAVLOV / AFP

A Shell – számos más nyugati nagyvállalathoz hasonlóan – Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen indított februári invázióját követően döntött az ország elhagyásáról. Ennek értelmében felhagy az orosz olaj vásárlásával, bezárja helyi töltőállomásait, továbbá leállítja a Gazprommal közös projektjeit is.

A társaság május ötödikén hozza nyilvánosságra idei első háromhavi eredményét, további részleteket ekkor ismerhetnek meg a részvényesek az orosz-ukrán háború hatásairól.

A befektetők nem fogadták jól a bejelentést, délelőtt 10:30-ig 2,2 százalékkal estek a Shell amszterdami börzén jegyzett papírjai. 

Az európai olajrészvények is gyengülnek csütörtök reggel, a TotalEnergies 1,7, az OMV részvényei 1,4 százalékkal ereszkedtek, míg a lengyel PKN árfolyama 1,3 százalékkal értékelődött le. A Mol ugyanakkor felülteljesít 1,6 százalékos emelkedéssel.