Befektetésialap-kezelőkkel folytat informális tárgyalásokat a Barbie-gyártó Mattel. A The Wall Street Journal értesülései szerint az Apollo Global Management vagy a Catterton jöhet szóba lehetséges felvásárlóként. Emlékezetes, hogy 2017-ben a rivális Hasbro tett sikertelen ajánlatot, pedig az üzlet nyomán egy társaságba került volna Barbie és G.I. Joe a két legnagyobb amerikai játékgyártó egyesülésével. A Mattel-részvények ára 7,9 százalékkal, 23,86 dollárra ugrott a szerdai amerikai nyitás előtti kereskedésben a tapogatózó tárgyalások hírére.

Paris,,France,-,November,27,2021:,Girlfriend,Barbie,Whispers,A

Fotó: Shutterstock

A Mattel piaci kapitalizációja most mintegy 8 milliárd dollár. Tavaly 19 százalékos árbevétel-növekedést ért el a társaság, s a nyereség is bővült, de a részvények árfolyamán nem hagytak nyomot a kedvező számok. A piac még nem tette túl magát az elmúlt fél évtized nehézségein. A Barbie, a Hot Wheels és a Fisher-Price mögött álló vállalat hosszú éveken át szenvedett a csökkenő játékeladásoktól, miután 2016-ban a kulcsfontosságú licencek elvesztése lepusztította a részvényárfolyamot és demoralizálta a dolgozókat.

A licencek megszerzésével a rivális Hasbro 440 millió dolláros léket ütött a Mattel gazdálkodásába.

Ez egy olyan szimbolikus csapás volt, amelynek nyomán négy vezérigazgatónak tört ketté a karrierje a reorganizáció során, míg végül egy izraeli születésű televíziós vezető, Ynon Kreiz, aki korábban egy napot sem dolgozott a játékiparban, ráncba szedte a céget. Több üzemet bezártak, elbocsátották a dolgozók harmadát, majd elindították a Mattel filmstúdiót, s beszálltak a Barbie-t, a Hot Wheelst és más kedvenceket futtató filmekbe.

Így sikerült helyreállítaniuk a Mattel, a terjesztők és a hollywoodi stúdiók közti kapcsolatot. Idén januárban jelentette be a Mattel, hogy elnyerték a Walt Disney játékainak, köztük a kasszasiker Frozen franchise-nak a gyártási jogát a rivális Hasbróval szemben.

A Hasbro sincs könnyű helyzetben, s nem a Mattel térnyerése a legnagyobb gondja, a Monopoly gyártója ugyanis hosszú hónapok óta hadakozik egy aktivista befektetővel. A 2,5 százalékos részesedéssel rendelkező Alta Fox Capital, amelynek befektetése körülbelül 325 millió dolláros, öt tagot próbál mindenáron betolni az igazgatótanácsba. 

A Mattel tegnap közölte, hogy élő szereplős Barbie-filmet forgat Margot Robbie főszereplésével, sőt más játékokkal is jelentkezik a filmpiacon.  A fejlesztési listán szerepel a Hot Wheels, az American Girl, a Barney, a Magic 8 Ball, a Matt Mason őrnagy, az Univerzum mesterei, a Polly Pocket, a Rock ’Em Sock ’Em Robots, a Thomas & Friends, az Uno, a View Master és a Wishbone megfilmesítése is.