Világszerte heves turbulenciákat okozott a tőkepiacokon a Kelet-Európában februárban kirobbanó háború, az orosz támadás alatt álló Ukrajna szomszédjainak tőzsdéit pedig még érzékenyebben érintette a katonai konfliktus eszkalációja. Az előbb pánikszerű eladásokban, majd a bezuhanó árfolyamok nyomán vételi lehetőségekben jelentkező kiugró piaci volatilitás aktivizálta a befektetőket, akik a régiós börzék forgalmát is jelentősen felpörgették.

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) éves alapon több mint duplájára, 1592 milliárd forintra ugrott a részvényforgalom az első negyedévben, 2021 utolsó három hónapjához képest is bő másfélszer nagyobb volumenben cseréltek gazdát a hazai papírok.

Fotó: Bartek Sadowski / Bloomberg

Nagyon hasonló trend érvényesült a román piacon is. Éves alapon duplázta forgalmát a Bukaresti Értéktőzsde is, ahol az év elején 5,03 milliárd lej – valamivel több, mint egymilliárd euró – értékben köttettek ügyletek, a tavalyi negyedik negyedévhez képest pedig 52 százalékkal magasabb volument regisztrált a tőzsdeüzemeltető.

Térségünk legnagyobb tőkepiaca, a varsói valamivel kiegyensúlyozottabb maradt a fokozódó bizonytalanságok ellenére is. Az első negyedéves 100,4 milliárd złotys – 22 milliárd eurós – forgalom lényegében megegyezik az egy évvel korábbival, 2021 utolsó három hónapjához képest viszont itt is 16 százalékkal több pénz fordult meg a parketten.

Magyarországon és Lengyelországban is márciusban ugrott meg leginkább a tőzsdézési kedv. Utóbbi piacon 44 milliárd złotyt értékben tőzsdéztek a kereskedők, hasonlóan nyüzsgő hónapot 2020 októberében, a „lengyel Amazonnak” becézett Allegro IPO-jakor regisztráltak. A BÉT-en az első negyedéves forgalom közel fele, 736 milliárd forint teljesült márciusban, még úgy is, hogy a januári volument jelentősen növelte a Mol munkavállalói szervezeteinek 162 milliárd forintos részvényszerzése.

A bukaresti börzén viszont csak a háromhavi volumen harmada jött össze az első tavaszi hónapban. A román cégek likviditását tovább javítja, hogy március 21-én hat újabb helyi cég került be az FTSE Russell feltörekvő piaci részvényindexeibe, ezzel már 11 román társaság papírjai forognak azokban.

Nem heverték még ki a háborús sokkot

A szomszédban dúló háború nagy pusztítást végzett a régiós tőzsdéken, amit egyelőre nem is tudtak kiheverni, különösen a hazai börze gyengélkedése szembetűnő. A merészebb tőzsdei hullámlovasoknak azonban így is teremhetett babér. A háborús mélypontról a román BET index 17, a lengyel WIG 220 pedig 15 százalékkal pattant fel április derekáig. A BUX a március elején fordult 39 ezer pont alatti éves mélypontjáról, egy hónap alatt 20 százalékot ralizva, amiből 10 százalékpont maradt meg az április eleji negatív korrekciót követően.

A nagy piaci kilengések mellett érkezett némi vérfrissítés is a régiós parkettre, Bukaresten és Varsóban 7-7, a pesti börzén pedig két új társaság – a Polyduct és az Épduferr – papírjaival indulhatott meg a kereskedés idén, a tőzsdeújoncok azonban szinte kivétel nélkül alacsony kapitalizációjú cégek, a nagyobb kibocsátást fontolgató fajsúlyosabb vállalatok úgy látszik, egyelőre még kivárnak, míg csillapodnak a piaci hullámok.