A jövő héten valószínűleg zöld utat kap az Audi és a Porsche a tulajdonos Volkswagentől a Forma–1 mezőnyéhez való csatlakozáshoz 

– értesült a Business Insider. A Volkswagen egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Fotó: Darren Heath / Getty Images

Megfigyelők már régóta beszélnek arról, hogy az Audi és a Porsche valószínűleg partnerséget köthet a már létező Forma–1-es csapatokkal, ami a belépés legköltségkímélőbb módja. Mindenesetre az egymással hírbe hozott Audi és a McLaren tavaly cáfolta a pletykát, amelyek szerint a két márka között már létrejött volna a partnerség.

A legújabb, meg nem erősített hírek szerint az Audi mintegy 500 millió eurót kínálna a McLarenért, míg a Porsche a Red Bull versenycsapattal kíván hosszú távú, néhány év múlva kezdődő partnerséget kialakítani.

A Volkswagen korábban nem vett részt a Forma–1-ben, de a Red Bull-lal a rali-világbajnokságban már dolgozott együtt.

Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója a Reutersnek elárulta, hogy a Forma–1-es csapat „biztosan nem eladó”, és nem keres további tőkés partnereket sem. A brit versenyautók egyébként a Mercedes motorjait használják, de ez megváltozhat, hiszen a sportág 2026-tól új erőforrást ír elő.

Brown hozzátette, hogy a múltban volt ugyan néhány „nagyon előzetes” beszélgetés a VW-vel, de megállapodás nem született.

Ha beszállnak, akkor lesz miről beszélgetnünk, de ezt mindaddig nem tartjuk aktuálisnak, amíg nem tudjuk biztosra, hogy elkötelezték-e magukat a sportág mellett

– jelentette ki.

A Reuters amúgy úgy tudja, a Volkswagen végső döntése attól függ majd, hogy a Forma–1 végigviszi-e a szintetikus üzemanyagokra való átállást 2026-ig, valamint attól, hogy a McLaren hogyan halad a járművek villamosításával.

A Volkswagen a világ autógyártói közül messze a legtöbbet fektetett be az elektromos járművek előállításába és akkumulátorokba. A német konszern így próbálja meg megtisztítani a dízelgate-botrányban megfakult imázsát.