A kereskedelmi nagyvállalat a február 26-án véget ért üzleti évét a várakozásoknak megfelelő eredménnyel zárta. Működési eredménye 2,65 milliárd font lett, részvényenként 35 pennyvel magasabb, mint 2020-ban, köszönhetően annak, hogy a koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett intézkedéseket fokozatosan megszüntethette, és így az ezzel járó költségeket is megspórolhatta. Az áruházlánc forgalma is élénkült tavaly a járvány első évéhez képest, ahogy a vásárlási szokások lassan normalizálódtak.

A külső környezet az elmúlt hónapokban egyre nagyobb kihívások elé állított bennünket

– figyelmeztetett szerdai közleményében a Tesco vezérigazgatója.  A legnagyobb brit áruházlánc a február végén kezdődött 2022/23-as üzleti évre a korábbinál alacsonyabb, 2,4-2,6 millió font sterlinges nyereséggel számol, attól függően, hogy a történelmi csúcson lévő infláció hogyan alakítja át a fogyasztói szokásokat, mennyire emeli a cég költségeit, illetve, hogy ez a költségnövekedés milyen mértékben építhető bele a termékek árába.

A Tesco idén is folytatja a részvényvisszavásárlást, amelyet tavaly októberben kezdett el. Akkor 300 millió font értékben vásárolt vissza részvényeket, idén további 750 millió font értékben vonhat be papírokat.

Jól járhatnak a Tesco-részvényesek az idei magas osztalékkal.
Fotó: Daniel LEAL / AFP

A Tesco részvényenként 10,9 pennys osztalékot fizet az idén, ami ugyan alacsonyabb a tavalyi 19 pennys osztaléknál, de a 2014 óta a legmagasabb ha a rendkívüli tételeket nem számoljuk.

A cég vezérigazgatója a részvényesek mellett a vásárlóknak is üzent: a társaság különös figyelmet fordít arra, hogy az inflációs nyomás ellenére is féken tartsa az árakat.

A Tesco részvényeinek árfolyama a cég üzleti eredményének, és pesszimista várakozásainak közlését követően zuhanni kezdett a londoni tőzsdén. Délre 4 százalék körüli mínuszban, 260,50 pennyn forogtak az áruházlánc papírjai.

A Tesco részvények árfolyamának változása az elmúlt három napban a londoni tőzsdén.
Forrás: stooq.com