Ötszázalékos ralival nyitotta a pénteki kereskedést az OMV a bécsi tőzsdén, miután az osztrák olajipari vállalat erős első negyedéves eredményt tett le a befektetők elé. A rendkívül kedvező iparági környezetnek, a megugró gáz- és olajáraknak köszönhetően a társaság bőségesen ellensúlyozni tudta az Északi Áramlat 2. gázvezetékprojekt leállításából adódó leírásokat is.

A leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított üzemi eredmény (CCS EBIT) a tavalyi háromszorosára, 2,61 milliárd euróra ugrott, 15 százalékkal túlszárnyalva az elemzői konszenzust.

Burghausen Refinery
Fotó: OMV Aktiengesellschaft

A vállalat ezzel párhuzamosan két és félszer nagyobb, 1,07 milliárd eurós tisztított nettó profitot termelt. Az egy részvényre jutó 3,27 eurós eredmény hétszázalékos pozitív meglepetés a piaci várakozásokhoz képest.

A jócskán megugró eredménynek a 146 százalékkal, 15,83 milliárd euróra bővülő árbevétel ágyazott meg, az év elején tovább szárnyaló energiaáraknak köszönhetően. Az Északi Áramlat 2. háború miatti leállítása 1,04 milliárd euró veszteséget okozott a társaságnak a projektre felvett leírása miatt.

A működési cash flow mindezek eredőjeként közel duplájára, 3,35 milliárd euróra nőtt, ami megalapozott a nap eleji tőzsdei árfolyamralinak is.

A társaság szénhidrogén-kihozatala mintegy nyolc százalékkal, napi 457 ezer hordóra mérséklődött, miközben a termelési költségek hasonló mértékben emelkedtek.

A társaság finomítói árrése ugyanakkor meredeken nőtt, megközelítve a hordónkénti 10 dollárt. A kiemelkedő termékmarzsokhoz erős kereslet társult, a vállalat üzemanyag-értékesítése 10 százalékkal nőtt az év első három hónapjában.

Az OMV a nyersanyagárak további drágulására számít. A brent hordónkénti árát az eddigi 75 dollárról átlagosan 95-re várja 2022-ben, az átlagos realizált gázár pedig megawattóránként 45 euró lehet. Ez ugyancsak jelentős emelkedést feltételez a korábbi, 25 eurós prognózishoz képest.