A német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét – jelentette be Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben. 

Fotó: JENS BUTTNER / AFP

A kancellár elmondta: 

felkérte a gazdasági minisztert, hogy tegye meg a már elkészült vezetékrendszer üzembe helyezéséhez nélkülözhetetlen tanúsítványok kiadásának felfüggesztéséhez szükséges közigazgatási jogi lépést. 

A Balti-tenger alatt lefektetett Északi Áramlat-2 közvetlenül, Ukrajna megkerülésével köti össze Oroszországot Németországgal, és évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas.  

Korábban a VG is beszámolt arról , hogy az masszív szankciós csomaggal készül arra az esetre, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. A Németországot közvetlenül Oroszországgal összekötő vezeték szeptemberben már elkészült, de még nem kapta meg az engedélyt az illetékes német és uniós hatóságoktól. Ausztria korábban ellenezte, hogy bekerüljön a szankciós csomagba.