Az eddigi bukás ellenére is kitart stratégiája mellett Cathie Wood, Az ARK Investment első emberének a befektetők változatlanul bizalmat szavaznak, pedig az ARK Invest zászlóshajója, az ARK Innovation ETF (ARKK) a tavaly februári csúcsa óta több, mint 70 százalékot esett. Ez azt jelenti, hogy teljes egészében felőrlődőtt a világjárvány utáni rali eredménye – emlékeztet saját blogján a Concorde Értékpapír. Az ETF-et alkotó összes papír jelentős, akár 80-90 százalékos zuhanáson van túl. Beszédes, hogy a „legjobban”, az alapban 9,2 százalékos súllyal szereplő Tesla teljesített, az elektromos autógyártó papírjai ugyanis 29 százalékos mínuszt könyveltek el az elmúlt öt évben. Tény, hogy alapjával a „klikkmágnes” üzletasszony 2020-ban csúcshozamot ért el, akkor sokan gurunak kiáltották ki, de ez a nimbusz hamarosan elillant, ma sokszor nevetségesnek tartják befektetői fórumokon.

MIAMI, FLORIDA - APRIL 7: Cathie Wood, chief executive officer and chief investment officer, Ark Invest, gestures as she speaks during the Bitcoin 2022 Conference at Miami Beach Convention Center on April 7, 2022 in Miami, Florida. The world's largest bitcoin conference runs from April 6-9, expecting over 30,000 people in attendance and over 7 million live stream viewers worldwide.(Photo by Marco Bello/Getty Images) 1239809188
Fotó: Marco Bello / Getty Images

A múlt szerda különösen rosszul sikerült Cathie Wood számára, ugyanis ekkor egy nap alatt 10 százalékot zuhant az ARK Innovation ETF értéke. Aznap a zuhanást a Coinbase Global, a legnagyobb tengerentúli kriptotőzsde esése is csak gyorsította, a papír önmagában 26 százalékot veszített értékéből siralmas gyorsjelentése, és a kriptopiaci vérfürdő miatt. Még ennek ellenére sem remegett meg Cathie Wood keze, mitöbb a lejtmenetet kihasználva nagybevásárlást tartott, és 860 ezer részvényt vett meg. Bár rengetegen kritizálják Woodot, a magabiztosság sok befektető számára szimpatikus, és a befektetők egy kis százalékának kimondottan vonzó.


Külön érdekesség, hogy míg az alap az idén 60 százalék fölött zuhant, idén a nettó tőkebeáramlás meghaladja a 1,5 milliárd dollárt. A Concorde szerint az eladási hullámot azért tudta elkerülni az ARKK, mert tulajdonosai jellemzően olyan intézmények, amelyek portfoliojának csupán kis szeletét teszi ki az ETF.


Az ETF Trends egyik vezetője, Todd Rosenbluth szerint a Cathie Woodhoz hű befektetők hosszú távra terveznek, és az eladások miatti olcsóbb árazást beszálló pozícióknak tekintik. A CNBC idézi Nate Geracit, az ETF Store elnökét, aki szerint Wood előnye az átlátható, és egyértelmű portfolio, ami önmagában is elősegíti az ARK hosszabb távú működőképességét.

Egyelőre még nagyon messze van Wood attól, hogy fő ETF-je ledolgozza mélyrepülését, de a remény felcsillanhatott az utóbbi napokban. Ugyan összességében az eszköznek 260 százalékot kellene ugrania most jellemző szintjéről, de a technológiai részvények múlt heti felpattanása mindenképpen jót tett az eszköznek. Elemzők szerint az alap pénteki 12 százalékos, és előző napi 5,6 százalékos emelkedése lélegzetvételhez juttatta Cathie Wood híveit.