A Third Point aktivista fedezeti alap növelte részesedését a Shellben, s még mindig nyomást gyakorol az olajóriás szerkezetátalakítására, hat hónappal azután, hogy a vállalat feloszlatására szólított fel.

Daniel Loeb fedezeti alapja tavaly 750 millió dolláros részesedést szerzett a Shellben, s ez volt a Third Point legjövedelmezőbb befektetése az idei első negyedévben. Loeb a Shellt több vállalatra bontaná: külön cégekbe kerülne a kőolajfinomítás, a szegmens és a cseppfolyósított földgáz feldolgozás. Szerinte a feldarabolás célravezető lenne  az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való áttérés során. A Shell piacvezető az LNG-ben, amelynek Európában kulcsszerepe lehet az orosz gáz kiváltásában.

Kuala,Lumpur,,Malaysia,-,February,18:menara,Shell,Or,Shell,Tower
Fotó: Shutterstock

A Shell eddig megvédte a vállalati modelljét, amit tavaly elsöprő többséggel támogattak a részvényesek. Míg a héten a felső vezetők Londonban találkoznak a befektetőkkel, hogy a Shell szén-dioxid kibocsátási céljairól és más éghajlati célokról egyeztessenek, még a májusban esedékes közgyűlés eélőtt. 

A Wall Street Joirnal emlékeztet, hogy a Shell és más nagy olajvállalatok a néha egymásnak ellentmondó befektetői várakozások között próbálnak lavírozni. Egyrészt, profitálnak a magas nyersanyagárakból, másfelől a szén-dioxidtól üzleti modelljeiket a fenntartható energia felé fordítják.