Az első negyedévben több mint háromszorosára nőtt a BioNTech árbevétele és a nyeresége is  a COVID-19 vírus ellen a Pfizerrel közösen kifejlesztett vakcina iránti keresletnek köszönhetően, ám a német biotechnológiai cég megerősítette, hogy az egész év tekintetében csökkenő vakcinaeladásokat vár. 

A mainzi vállalat első negyedéves bevétele elérte a 6,37 milliárd eurót, míg a nettó nyereség 3,7 milliárd euróra rúgott - közölte a vállalat hétfőn. Az egy részvényre jutó tisztított eredmény (EPS) pedig 4,39 euróról 14,24 euróra nőtt, ami jóval meghaladja az elemzői konszenzus  9,71 eurós előrejelzését.

22 February 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: A persiflage float for the Shrove Monday parade with the motif "Just in time", on which the two BionTech founders T¸reci and Sahin are depicted as superheroes, is in the float construction hall. Because of the Corona pandemic, the parade will not pass through the city this year, but through the Rheinenergiestadion. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: FEDERICO GAMBARINI / dpa Picture-Alliance via AFP


„A vírus Omicron-változatának 2021 végi megjelenését követően felduzzadt megrendelés-állomány nyomán erős forgalommal és profittal kezdtük az évet, így megerősíthetjük idei pénzügyi előrejelzésünket” - mondta Jens Holstein pénzügyi vezető. Eszerint a gyógyszergyártó 13 és 17 milliárd euró közötti bevételre számít, szemben a tavalyi 19 milliárd euróval, ami az év hátralévő részére nézve markáns visszaesést feltételez. 

Azt azonban tudni kell, hogy a mainziak németes precizitással csupán a már beérkezett idei évre szóló megrendelésekre alapozzák előrejelzésüket, amelyek ezek szerint nem igazán gyarapodtak a március 30-i becsléshez képest, így továbbra is mintegy 2,4 milliárd adag értékesítésére számítanak a 2021-ben leszállított 2,6 milliárd dózis után.

A nagy rivális amerikai Moderna a múlt héten derűlátóbb prognózist közölt, hiszen az év második felére - az őszi emlékeztető oltások iránti potenciális keresletre alapozva - javuló értékesítést helyezett kilátásba.

A BioNTech partnere, a Pfizer a múlt héten szintén óvatos megközelítést alkalmazott, és csak a jelenlegi rendelésállományt vette figyelembe a 2022-es COVID vakcinaeladási előrejelzésénél, amely 32 milliárd dollár körül alakulhat, a tavalyi 36,8 milliárd dollárral szemben.

A német vállalat szintén hétfőn közölte, hogy a következő hetekben már várhatóan a birtokába kerülnek az időközben dominánssá vált omikron-variáns ellen kifejlesztett vakcina, valamint az omikron és más vírustörzsek ellen is védelmet nyújtó, úgynevezett bivalens oltóanyag kísérleti adatai.

A BioNTech részvényei a közzétételt követően napközben több mint 1 százalékkal, 131 euró fölé drágultak a frankfurti Xetra-piacon folyó kereskedésben, míg a NASDAQ-on a tengerentúli tőzsdenyitást megelőző elektronikus kereskedésben az árfolyam 0,6 százalékkal erősödött, megközelítve a 137 dollárt.