Jócskán, azaz 355 forintról 429 forintra emelte a CIG Pannónia részvényeinek 12 havi előretekintő célárát a Concorde. Az utóbbi időben a tőzsdén 325 forint körüli árszinten gazdát cserélő papírokat ennélfogva természetesen továbbra is vételre ajánlja az elemzőház.

Amint Vágó Attila a Concordde vezető elemzője hangsúlyozta, a biztosítótársaság első negyedéves bruttó díjbevétele év/év bázison valóban kiemelkedően nőtt, hiszen 52 százalékkal, 7,6 milliárd forintra gyarapodott. A cég nettó nyeresége eközben 83 százalékkal, 66 millió forintra esett.

2022.03.21.CIG Pannónia Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A Pannónia azonban új növekedési stratégiájára alapozva a 2021-es 22,7 milliárd forintról 2025-ig 43,6 milliárd forintra növekvő bruttó díjbevételt célzott meg javuló költséghatékonyságára, kifinomultabb új biztosítási termékeire, a digitális eszközök intenzívebb felhasználására és a banki értékesítési csatornák fokozottabb igénybe vételére alapozva. Ezzel párhuzamosan egy részvényre jutó nettó nyeresége (EPS) a tavalyi 17,8 forintról több mint a duplájára, 38,7 forintra emelkedne. Az idei évre a társaság 30,2 milliárd bruttó díjbevételt és 21,3 forintos EPS-t vár.

A Concorde a bevételi célkitűzéseket ugyan ambiciózusnak tartja, és a megvalósítás kapcsán kockázatokat is beazonosít, de nem zárja ki, hogy azok mégis elérhetők. Azt azonban megjegyzi, hogy a nem-életbiztosítási üzletág újjáépítése idő- és tőkeigényes folyamat, amely feltehetően további anyagi hozzájárulást igényel majd.

A CIG részvényeivel jelenleg a 2022-es várható EPS 15,2-szeresén és a 2021-es könyvszerinti érték 2,3-szorosán kereskednek, ami 19 százalékos, illetve 135 százalékos prémiumot jelent a régióbeli lengyel PZU és osztrák VIG mutatói átlagához képest. A magyar biztosító kivételesen magas relatív értékelése annak tulajdonítható, hogy a befektetők bizalmat szavaztak az új vezetésnek, és jelentős nyereségnövekedést várnak a cégtől.

Az elemző szerint a CIG középtávon rendelkezik az új stratégiai tervhez szükséges erőforrásokkal és 5 százalék feletti részesedést szerezhet a hazai biztosítási piacon, miközben az EMABIT nevű nem-életbiztosításokkal foglalkozó leánya is kiegyensúlyozottan fejlődhet, bár utóbbi esetében továbbra is kockázatot jelent a korábbi olasz kitettség a jogviták megnyugtató rendezéséig. A Bankholdinggal kialakított stratégiai együttműködés ugyanakkor mindkét fél számára előnyös lehet.

Korábban Vágó Attila úgy vélte, hogy ha a CIG képes lesz teljesíteni ambiciózus stratégiai céljait, akkor akár 446 forintos célár is szóba jöhet. A némileg alacsonyabb új célárat a kamatlábak emelkedése indokolja. A friss célár ezzel együtt 32 százalékos emelkedési potenciált jelent a jelenlegi árfolyamhoz képest, és szintén 32 százalékkal magasabb, mint a Hungaricum Alkusz által tavaly a részvényekért kínált ár 327 forintos vételár.