Egyelőre eredményágon még nem hozott áttörést a CIG Pannóniának az új növekedési stratégia, sőt az idei év első negyedében 2021 azonos időszakához mérten 83 százalékkal, 66 millió forintra esett vissza a biztosító nettó nyeresége. Az viszont a jövőre nézve mindenképpen biztató, hogy a társaság díjbevételei ugrásszerűen emelkedtek - derül ki a cég kedden közzétett gyorsjelentéséből.

Fotó: Simon Móricz-Sabján

Szintén a pozitív jövőképet erősíti a Magyar Bankholdinggal a tárgyidőszakban kötött 20 évre szóló megállapodás, melynek értelmében az MKB Bank és a Takarékbank valamennyi értékesítésI csatornáján kizárólag a CIG Pannónia csoport biztosítási termékeit értékesítik. A stratégiai együttműködés révén a biztosító 2026-ig több mint 35 milliárd forintos díjbevétellel kalkulál. Nagy jelentőségű a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel a tárgyidőszakot követően kötött 3 évre szóló vagyonbiztosítási szerződés is, 590 millió forint/év összegű biztosítási díjjal.

Az első negyedévre visszatérve, a vállalat bruttó biztosítási díjbevételei 52 százalékkal, közel 7,6 milliárd, míg nettó díjbevételei 32 százalékkal, csaknem 6,4 milliárd forintra gyarapodtak éves összehasonlításban. Jelentős, több mint 16-szoros volt a nem-életbiztosítási termékek díjnövekedése, de imponáló volt a csoportos termékek 57 százalékos, illetve a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) termékek 32 százalékos növekedése is.

A CIG értékesítési csatornákra lebontva is összevetette a számokat a bázissal, eszerint a független alkuszok által kötött új szerződések értéke megháromszorozódott. Az életbiztosító együttműködő alkuszainak száma egy év alatt 20-ról 215-re, míg az EMABIT-é nulláról 149-re nőtt. A nem-életbiztosítási termékcsoport növekedésének meghatározó része az év végi nagyvállalati megújítási szezonban elnyert, főként flottákra kötött casco-szerződésekből származik, ám jelentősek az I. negyedév folyamán kötött új szerződések is, különösen a nagyvállalati vagyonbiztosítások területén.

Kimagaslónak értékelte a menedzsment a banki csatorna 35 százalékos növekedését is, amely már elsősorban az MKB Bankkal és a Takarékbankkal létrejött együttműködésnek köszönhető. A függő értékesítési hálózat pedig úgy ért el 8 százalékos többletbevételt, hogy eközben szignifikánsan felpörgette a kockázati személybiztosítások értékesítését.

A bevételsorokon túllépve, a csoport nem-életbiztosítási üzletágát működtető CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) újraindítása, ami fontos eleme a csoport növekedési stratégiájának, 540 millió forintos költséggel járt. A tervezet szinttől ugyan elmaradt a ráfordítás, mégis visszavetette a biztosítótársaság konszolidált eredményét. Ugyanez vonatkozik a casco-szerződések kiugró növekedésével járó kezdeti költségekre is.

A cég közleménye hangsúlyozza, hogy a szerződésállomány növekedésének eredményre gyakorolt hatása elnyújtottan jelentkezik, miközben az értékesítés elindításához szükséges erőforrások költségei már most teljes egészében megjelennek az eredménykimutatásban. Ezért az adózott eredmény átmeneti visszaesését a cégvezetés a jövő megalapozásához szükséges befektetésnek ítéli.

Csökkent a CIG Pannónia saját tőkéje is a nyereség dacára, mivel a társaság befektetési politikájának értelmében tartalékai javarészben állampapírba fektette. Az utóbbi hónapok jelentős hozamemelkedése miatt viszont az állampapírok árfolyama csökkent, ami nem realizált veszteséget okozott. Az orosz-ukrán konfliktus következtében több eszközalap forgalmazását is fel kellett függesztenie a biztosítónak, ami ugyancsak kedvezőtlenül hatott az eredménykimutatásra.

A CIG részvényei délelőtt – nyilvánvalóan a hazai parkettre begyűrűző általános optimizmus hatására is – 2,2 százalékkal, 325 forintra drágultak.