Fél százalékos ereszkedéssel nyugtázta a Mol kurzusa pénteken a társaság hajnalban közzétett első negyedéves jelentését. Az olajtársaság eredményét nyomás alá helyezte a több országban is bevezetett üzemanyagár-sapka, a felszökő olajáraknak és a háború miatt szélesre nyíló Brent-Ural árrésnek köszönhetően így is nagyon erős első negyedévet zárt, igaz, a felfokozott elemzői várakozásoknak ezúttal nem tudott megfelelni.

A leginkább figyelt, CCS EBITDA soron a tavalyi másfélszeresét, 271,7 milliárd forintot jelentett a Mol, miközben az egész évre tervezett cash flow több mint fele, 510 millió dollár már az első három hónapban összejött.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A környezet jelenleg is bizonytalan, de biztató, hogy a menedzsment az egyesült királyságbeli eszközök hozzájárulása nélkül is fenntartja idei előrejelzését

 – értékelt Nagy-György János, a KBC Equitas elemzője. Mivel a vezetőség az értékesítésre kerülő északi-tengeri upstream eszközök hatásaival már nem számol, így a februári 2,8 milliárd dolláros vagy azt meghaladó CCS EBITDA-cél megerősítése gyakorlatilag emelést jelent.

A többi előrejelzés is maradt a régi, beruházásokra így 1,7-1,8 milliárd dollár juthat, a kitermelés viszont a korábbi 105 ezer hordónál lényegesen kisebb, átlagosan napi 90 ezer hordós vagy afölötti lehet a fenti okok miatt. 

Nagy-György János szerint a jelentés igazán nagy meglepetést nem hozott, így továbbra is inkább az orosz olajembargó sorsa lehet a meghatározó hangulatbefolyásoló tényező a piacon.

Az Erste Befektetési Zrt. kommentárja szerint is sokkal fontosabb az eredménynél, hogy kap-e mentességet a cég az összeurópai orosz olajembargó alól, illetve, hogy a magyar vagy a szlovák állam kiró-e különadót a Molra. Utóbbira a befektetési szolgáltató jó esélyt lát.

Az előrejelzést nehezíti, hogy a Mol részletes becsléseket nem közölt az esetleges orosz olajembargó hatásairól, mi több a megszokottól eltérően egyelőre a múlt havi finomítói árrésekről sem adott tájékoztatást. Az Ersténél úgy kalkulálnak, áprilisban hordónként 50-60 dollár közé szökhetett fel a marzs a már eleve rekord magas márciusi 33,9 dolláros szintről, vagyis a jelentős Brent-Ural különbözet mellett továbbra is támogató a külső környezet.

Abban megegyezik az elemzők vélekedése, hogy amennyiben a Mol haladékot kap az orosz olajembargó alkalmazása alól, az jelentős versenyelőnybe hozhatja a szektortársakhoz képest.

Gaál Gellért, a Concorde elemzője egyenesen úgy véli, a Mol a következő néhány évben a legnyereségesebb olajfinomító társasággá válhat az Európai Unión belül, amennyiben Brüsszel hozzájárul, hogy a magyar cég továbbra is vásárolhasson orosz olajat. Ez az ideiglenes versenyelőny évente akár 1,7 milliárd dolláros EBITDA-többletet hozhat a vállalatnak, ha marad a legalább 30 dolláros Brent-Ural árrés. A rendkívüli profitabilitás ugyanakkor a Concorde szakértője szerint is alapot adhat a kormányzatnak, hogy a Mol megadóztatásával egészítse ki az állami büdzsét.