A piac által leginkább figyelt profitsoron rekord eredmény várható a Mol csoporttól az első negyedévre – derül ki a nyolc elemző becslései alapján készített konszenzusból. Ha beigazolódnak a várakozások, akkor a Mol a január-márciusi időszakot 313 milliárd forint újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA-val zárhatta. A legutolsó negyedévben ezen a profitsoron 301,2 milliárd forintot könyvelt el az olajtársaság, az eddigi rekord pedig 2021 harmadik negyedévéhez kötődik (307,5 milliárd forint).

A legnagyobb hozzájárulást az upstream (kutatás és termelés) üzletág hozhatta, amely 184 milliárd forint EBITDA-t érhetett el. A finomítást és értékesítést magába foglaló downstream szegmens pedig 137 milliárd forint EBITDA-val zárhatta a negyedévet, a tisztított EBITDA pedig 107 milliárd lehetett.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az elemzők szerint a tisztított üzemi eredmény (EBIT) 187 milliárd forint volt, ez is magasabb mint 2021 utolsó negyedévében (174 milliárd forint). Pénzügy soron 19 milliárd forint nyereség keletkezhetett, a nettó negyedéves profit pedig megközelíthette a 169 milliárd forintot.

A pénteki kereskedést a Mol részvények 0,4 százalékos mínuszban 3058 forinton zárták. A gyorsjelentés pénteken, május 6-án érkezik.