Az osztalékrészvény olyan, mint egy jámbor fejőstehén. Keveset mozog, de jól tejel. A tech papírokat habzsoló, mém divatokat kergető fiatalok viszont alig becsülik. Pedig nehéz, volatilis időkben, piacomlások romjain üldögélve nem is olyan rossz dolog a kiszámítható, kedvezően adózó részvénypiaci jövedelem. Pláne a tengerentúlon, ahol nem az évi egyszeri, osztalékralival ünnepelt szelvényvágás dívik, hanem a negyedéves kifizetés tekinthető szokásosnak. A Fed kamatemelési ciklusa megnövelte a Wall Street készpénzéhségét, így nem meglepő módon a piac most rajong az osztalékfizető részvényekért.

Multi-ethnic,Team,Of,Traders,Have,Successful,Day,At,The,Stock
A piac most rajong az osztalékfizető részvényekért.
Fotó: Shutterstock

 

Az elmúlt években a befektetők inkább az árfolyamnyereségre hajtottak, a magas értékeltségű vállalatok papírjait zsákolták. A pandémiás rali őrült csúcsain ugyan ki törődött az osztalékokkal? Különösen, hogy az osztalékhozamokat könyörtelenül lenullázták az egekbe hájpolt részvényárfolyamok. Ám a medvepiaci szakadék szélén egyensúlyozva már egészen más a szelvényvágás megítélése. Persze, a vállalatok nem csak osztalékkal adhatják vissza a nyereséget a befektetőknek. 

Népszerű megoldásnak számítanak a részvény-visszavásárlási programok is. A Credit Suisse elemzői szerint a zsíros osztalékot fizető részvények magasan felülteljesítők az alacsony osztalékot ígérő papírokkal szemben. Ellenben érdekes módon a részvény-visszavásárlásokra sokat és keveset költő cégek tőzsdei teljesítménye között már nincs ilyen durva különbség. Ha választhatnék, hogy többet vásárolok a részvényeidből, vagy egyenesen nekem adod a készpénzt... Én inkább a készpénzt kérném – fogalmazta meg a piac mostani hangulatát Max Wasserman, a Miramar Capital alapítója. 

Egy „fejőstehén” tőzsdén kereskedett alap, a Pacer US Cash Cows 100 ETF, amely a zsíros osztalékpapírokat képezi le, 2 százalékot emelkedett az idei évben, miközben a főbb részvényindexek két számjegyű százalékos zuhanást produkáltak a tengerentúlon. Ahol immár karnyújtásnyira került a piac a medvék birodalmának határát kikarózó 20 százalékos eséstől. Bár az S&P 500 17-19 százalékos mínuszban imbolyog, a legmagasabb osztalékhozamú részvények boldogan szárnyalnak, mit sem törődve az osztalékkosár mélyén vergődő szélesebb piaccal. 

Az AT&T részvényei idén 12 százalékot emelkedtek, az Altria részvényei 10 százalékot, az Oneok részvényei pedig 8,2 százalékot. A FactSet szerint mindhárom osztalékhozama meghaladja az 5 százalékot. Az S&P 500 osztalékrészvényei az idei első negyedévben rekordösszeget, 137,6 milliárd dollárt fizettek ki. És a folyó negyedévben is újabb osztalékrekordot várnak az elemzők. Nem csoda, hogy az S&P 500 High Dividend index, amely a magas osztalékot fizető papírok alindexe, 2,8 százalékkal emelkedett az idén, míg az S&P 500 részvény visszavásárlási alindexe 12 százalékot esett, vagyis szinte együtt zuhant a szélesebb piaccal.