Frissítés 9.57: Jön vissza az OTP árfolyama. A bankpapírt egészen a 2020. tavaszi mélypontokig ütötték csütörtök reggel, az árfolyam 8600 forintról fordult, jelenleg 9440 forinton, 4 százalékos mínuszban kereskedik.

Frissítés (9.30) : már vevők is vannak a Budapesti Értéktőzsdén, a Richter árfolyama pluszba került, az OTP már csak 6, a Mol 8 százalékos mínuszban. A forint viszont tovább gyengül, már 395 felett az euró/forint. 

Frissítés: 10 perccel nyitás után teljes az összeomlás, a Mol 14, az OTP-árfolyam 12 százalékkal zuhan. A forint viszonylag tartja magát, az EUR/HUF 393–394 között mozog.

A szerdai 3,4 százalékos mínuszt követően csütörtökön tovább zuhantak a részvényárak a Budapesti Értéktőzsdén. A vállalatok extraprofitját érintő adóintézkedések tervezete a szektorok sokaságát érintheti, ezt pedig negatív meglepetéssel fogadták a piacok. 

Az OTP Bank papírjai 7 százalékos eséssel kezdtek azok után, hogy már előző nap is szabadultak tőlük a befektetők (aminek 4,7 százalékos zakó lett az eredménye). Gyászosan nyitottak a Mol részvényei is, a nyitás után 9,5 százalékkal esik az árfolyam az előző napi 4 százalékos lejtmenet után. Nem úszta meg a Telekom sem, a szerdai 3,3 százalékos lecsorgást újabb 3,7 százalék követte a csütörtöki nyitás utáni percekben. A BUX 6 százalékkal szakadt nyitás után. 

tőzsdenyitás magyar Orange narancs kereskedelmi diagramok trading charts. Stock exchange concept. tőzsde
Fotó: Shutterstock

Az extraprofitadóról szóló szerdai bejelentés nem érinti a gyógyszeripart, talán ennek is köszönhetően a Richter-részvények viszonylag felülteljesítők. Az új adóintézkedés részletei 14.30 után derülnek ki, akkor kezdődik a kormányinfó. A BUX szerdán 41 517 ponton zárt. 

A forint piacán további gyengülés látható, az euró árfolyama szerdán, a miniszterelnök bejelentése után 388-ról 392 forintig emelkedett, csütörtök reggel 394–395 között pattog a jegyzés. A szerdai kereskedésben pluszban zártak az amerikai tőzsdék, az S&P 500 index 0,95 százalékkal emelkedett.