Kedden közölte az Unilever, hogy csatlakozik az igazgatótanácshoz Nelson Peltz aktivista befektető, aki a Trian Fund Management LP révén 1,5 százalékos részesedéssel az 5. legnagyobb részvényese a Dove márka tulajdonosának. Peltz közleményben tudatta, hogy együttműködik a céggel, s az Unileverben jelentős potenciál van.Míg Nils Andersen, az Unilever elnöke elmondta, hogy a vállalat kiterjedt és konstruktív megbeszéléseket folytatott Peltz úrral, s úgy véli, hogy a befektető tapasztalata a fogyasztási cikkek ágazatában bizonyulhat értékesnek.

618078550 Nelson Peltz, chief executive officer of Trian Fund Management LP, speaks during the WSJDLive Global Technology Conference in Laguna Beach, California, U.S., on Tuesday, Oct. 25, 2016. The conference brings together an unmatched group of top CEOs, founders, pioneers, investors and luminaries to explore tech opportunities emerging around the world. Photographer: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Patrick T. Fallon / Bloomberg via Getty Images

 Peltz nem lesz ügyvezető igazgató, hanem a kompenzációs listán foglalja el helyét a tanácsban július 20-án.A Wall Street Journal már januárban beszámolt a Trian részesedéséről. Ám a londoni székhelyű Unilever vezetői hónapokig ragaszkodtak ahhoz, hogy nem léptek kapcsolatba az aktivista befektetővel, sőt, még azt is tagadták, hogy tudomásuk lenne a befolyásszerzésről. Ezért a piacon sokan arra tippeltek, hogy Peltz továbbadta a 37,4 millió darab részvényt.  

Peltz szerepvállalása fordulatot hozhat az Unilevernél. Korábban a rivális P&G-ben is aktívan élt részvényesi befolyásával, és rákényszerítette a cégvezetést a vállalat átalakítására.A P&G részvényeinek árfolyama csaknem duplájára emelkedett azután, hogy a Trian Partners kisebbségi tulajdont szerzett az óriásvállalatban, és megszavaztatta a részvényesekkel az üzleti modell egyszerűsítését. Bár az Unilever termékpalettája jelentősen eltér a Procterétől, így nem biztos, hogy az ott alkalmazott stratégia elegendő lehet a növekedés újraindításához.

Annál is sanszosabb Peltz aktív részvétele, mert az Unilever már az idei év elején felszámolt 1500 vezetői posztot, s előirányozta a felső és középvezetők létszámának 15, a csoportvezetők létszámának 5 százalékos csökkentését. A gyári munkások számát nem érintette az átalakítás. 

Ettől az évtől a világszerte csaknem 150 ezer embert foglalkoztató Unilever kizárólag a kozmetikai, a háztartás-vegyipari, az élelmiszer- és jégkrémmárkái fejlesztésére fókuszál. 
Arról sem szabad elfeledkezni, hogy az Unilever azt követően kezdett leépítésekbe, hogy az év elején több sikertelen ajánlatot tett a GlaxoSmithKline fogyasztói üzletágának felvásárlására. Az akvizíciós kísérletet sajtóhírek szerint az Unilever igazgatótanácsába most beülő, már év elején kisebbségi tulajdonos Nelson Peltz akadályozta meg.