Előkészület alatt van egy törvényjavaslat Ukrajnában, amely az Oroszországban is tevékenykedő vállalkozásokra magasabb adókulcsokat vetne ki. Erről már Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is beszélt hetekkel korábban egy rádióinterjúban, kiemelve, hogy amennyiben a tervezetből törvény lesz, azt az OTP-nek figyelembe kell vennie a stratégiájában.

A Reutersnek nyilatkozott pénteken Kuharszki András, az OTP ukrajnai egységének felügyelőbizottsági elnöke, annyiban kiegészítve Csányi Sándor szavait, hogy még ha el is fogadják a célzott adóemelést, az önmagában nem váltja ki az Oroszországból való távozásukat.

Daily Life In Kaliningrad
Fotó: NurPhoto via AFP

A bank a háború alatt is folytatja tevékenységét Ukrajnában. Sőt, új piacokra igyekszik belépni, növeli a hitelfolyósítást az ukrajnai gazdák számára egy Kijev által támogatott program keretében, amelyet az orosz invázió miatti finanszírozási problémák leküzdésére hoztak létre. A pénzintézet várakozásai szerint mintegy egymilliárd hrivnyát (12,5 milliárd forint) helyezhetnek ki, az OTP Bank Ukrajna bruttó hitelállománya az első negyedév végén 476 milliárd forintnak megfelelő hrivnya volt.

Az orosz és ukrán egységek együttesen az OTP-csoport tavalyi nyereségének 15,8 százalékát tették ki. Az ukrajnai hitelezés az első negyedévben 5 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest, míg az oroszországi hitelezés 7 százalékkal csökkent – közölte korábban az OTP.