A Refinitiv adatai szerint a világ legjobban teljesítő devizája a rubel, a dollár értéke negyedét veszítette el az orosz fizetőeszköz ellenében az idén. Miután egy nappal korábban még 62 környékén oldalazott, pénteken egy nagy lendülettel átsüvített a 60-as pszichológiai szinten, és 57,5 régiójában termett, 2018 áprilisa óta a legerősebb szinten.

A rolled up bundle of Russian banknotes of two thousand rubles lies on a white paper background. Banknotes depict Vostochny spaceport and Soyuz rocket
Fotó: Shutterstock

Az ország három hónapja háborúba bonyolódott a szomszédos Ukrajnával, és hatalmas gazdasági visszaesésre számíthatott, az orosz fizetőeszköz ennek ellenére erősödik. Vagy pontosabban fogalmazva, ezért: Moszkva ugyanis a vele szemben kivetett nemzetközi szankciók ellen is védekezve február végén a tőkemozgásokat korlátozó intézkedéseket vezetett be. 

Ezenfelül jelenleg még az is hajtja az erősödést, hogy az esedékes adófizetések növelik a keresletet a rubelre. 

A háború és a szankciók egy sor területen okoznak torzulásokat a normál gazdasági folyamatokban az oroszokat illetően, gondoljunk csak arra, hogy az orosz Sberbank osztrák – és hozzárendelt magyar – leányvállalata úgy ment csődbe, hogy az anyacég épp rekordprofitot jelentett, vagy hogy az orosz állam felett folyamatosan a nemzetközi fizetésképtelenség kísértete, holott a devizaforrásait elzáró szankciók nélkül simán fizetni tudna.

A rubel hivatalos árfolyamának erősödése nem jelenti azt, hogy felszökött a külföldre látogató orosz turisták vásárlóereje. A Sberbanknál 66,65 rubelért vehetnek egy dollárt – írta a Reuters – és 69,245 rubelért egy eurót (a devizapiaci 61,5 helyett), de csak korlátozott mennyiségben. Az oroszokat a nyugati országokban amúgy is sok helyen egyszerűen eltanácsolják a szolgáltatásoktól – az uniós tagállamok az idén kevés orosz turistára számíthatnak –, belföldön pedig még drágán sem jutnak nyugati luxustermékekhez, mert a gyártók kivonultak a piacról, a nemzetközi fizetéseket pedig gátolják a szankciók. 

Az erős rubel segít gátat vetni az elszabaduló inflációnak – áprilisban így is 17,8 százalékot mértek –, az amúgy is megfogyatkozott lehetőségekkel rendelkező orosz exportőröket – és az államot – viszont rubelben számolt jövedelmük megcsappanásával sújtja. 

Elemzők szerint Moszkva nem érdekelt a rubel jelentős további erősödésében. Annak jeleként, hogy a hatóságok készek fokozatosan megszüntetni a tőkemozgások korlátozásait, péntektől a jegybank megengedi a pénzintézeteknek, hogy korlátozások nélkül adjanak el devizát az orosz polgároknak – kivéve amerikai dollárt és eurót – írta a Reuters.